NOS Journaal vindt illegale werksters heel erg sneu

Geen categoriejan 07 2014, 21:55
Te gek voor woorden.Uit bovenstaande fragment blijkt dat de NOS het vreselijk vindt voor illegale werksters dat ze geen bescherming genieten voor de wet, weinig rechten hebben, en vaak zwart werken.
Werkgevers zijn met een plan op de proppen gekomen. Kort gezegd komt het erop neer dat het meeste huishoudelijke werk 'legaal' zal zijn en... gesponsord door de staat. Het mag dan 300 miljoen euro of meer kosten, maar hé, who cares? Er is immers belastinggeld genoeg. "Ik ben in Nederland 23 jaar," zegt een dame in het nieuwsitem (terug te kijken op de website van de NOS en op uitzendinggemist.nl. Als ze ziek is, krijgt ze geen salaris, legt ze uit.
Uh nee. Dat gebeurt als je zwart werkt ja. (En al helemaal als je bijna geen Nederlands spreekt)
In België is er zoiets als een diensetncheque, of iets dergelijks. Gewone mensen betalen dan slechts 9 euro voor een goede schoonmaakbeurt. De schoonmaaksters zijn dan legaal aan het werk... Het enige nadeel? De overheid sponsort het daar voor maar liefst 1,5 miljard euro. Ja, dat leest u goed: 1,5 miljard. Van belastinggeld dus.
Kan iemand onze zuiderburen vertellen dat ze veel meer betalen dan de 9 euro die ze direct overmaken? De rest van het geld dat de schoonmaaksters ontvangen komt namelijk ook van hen én meteen van hun buren die geen gebruik maken van een schoonmaakster, maar die er door belastingen toch voor betalen.
Het is in Nederland al mogelijk om legaal schoon te maken/huizen te verzorgen. Daar is geen speciale regeling voor nodig. Mensen die dat nu zwart doen moeten volgens de wet worden aangepakt, niet gesponsord.
Normaal gesproken denk je dat journalisten in ieder geval lastige vragen stellen bij dit soort onderwerpen, maar dat is allerminst het geval. De VVD mag een woord van kritiek geven, maar de NOS correspondent in België - die erover opschept dat hij een Vlaamse schoonmaakster heeft - wuift dat snel weg, en probeert de kijker ervan te overtuigen dat het Belgische systeem echt ge-wel-dig is. Geen woord van kritiek, geen enkele lastige vraag (bijv. over waar die subsidie vandaan komt).
Overigens moet het mij - als freelancer - van het hart dat ik het maar moeilijk kan verkroppen dat die mensen doorbetaald willen krijgen als ze ziek worden, betaalde vakantiedagen, en meer van dat soort zaken. Freelancers zijn daar zelf verantwoordelijk voor; als ze ziek zijn verdienen ze niets, en als ze vakantie willen moeten ze zelf voldoende sparen om een week of twee vrij te kunnen nemen. Maar hoor je ons zeuren? Natuurlijk niet. Wij vinden dat erbij horen. Als die veelal allochtone 'thuiswerksters' eenzelfde eergevoel hadden, hoorde ze je nu niet klagen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten