NOS Teletekst vergoelijkt terreur: brute ISIS-genocide op jezidi's was slechts "hard optreden"

NOS Teletekst vergoelijkt terreur: brute ISIS-genocide op jezidi's was slechts "hard optreden"

Yezidi-vluchtelingen vlak na de afschuwelijke genocide door ISIS in Syrië. Bron: quetions123 / Shutterstock.com.

De NOS heeft weer eens een volstrekte flater geslagen: ISIS heeft enkele jaren geleden gepoogd om de yazidi's ‒ een religieuze minderheid in Syrië ‒ uit te roeien door massamoord en verkrachting. Enig idee hoe de Staatsomroep dat noemt? Nou, gewoon simpelweg "hard optreden." Niks geen volkerenmoord of uitroeiing, gewoon 'optreden'. Bah!

Tegenwoordig hebben we het er met regelmaat over dat de politie hard optreedt tegen deze of gene. Die term gebruiken we zeker in verband met het politieoptreden bij anti-lockdowndemonstraties. Maar bij NOS Teletekst bewaren ze "hard optreden tegen" voor het plegen van genocide. Nee, dat is geen grap. Het staat er echt.

"In Irak zijn voor het eerst jezidi's begraven met een mas[s]ale begrafenis," aldus Teletekst. Het ging om 104 personen die in 2014 bij de opmars van Islamitische Staat werden vermoord. IS trad hard op tegen de religieuze minderheid: mannen werden gedood, meisjes en vrouwen tot seksslaaf gemaakt en jongens kindsoldaat. Vele tienduizenden sloegen op de vlucht."

De reacties op dit bericht van NOS Teletekst zijn niet mals. "Genocide plegen, vrouwen tot slaaf maken en serieel verkrachten, kinderen martelen en vermoorden, een heel cultuur-volk proberen uit te roeien = 'IS trad hard op'," aldus Telegraaf-journalist Wierd Duk.

Voormalig DDS-redacteur Paul van der Bas vindt dat NOS Teletekst hier een enorme fout heeft gemaakt. "De SS 'trad hard op' tegen Joden," schrijft hij. "Zie je hoe raar dat staat? Wat een blunder om een genocide als 'hard optreden' te beschrijven."

Ook Monique de Vos-Verwaijen, VVD-raadslid in Alphen aan den Rijn, vindt het een volstrekt ongepaste woordkeuze. "Serieus? 'Trad hard op?' Dat doet de politie tegen relschoppers of zo. We hebben het hier over systematische genocide op een volk. Zie ook 'Het vergeten volk'-boek van Brenda Stoter."

"Doe durven jullie," voegt rechtse twitteraar Sytse de Jong daar terecht aan toe.

De bekende twitteraar @RealShowStopper denkt daar net zo over. "IS trad hard op... Wie verzint dit soort teksten?! Het was GENOCIDE," schrijft hij.

Een Twitteraar genaamd Riann denkt dat het aan "de stagiair van dienst" ligt: "Manmanman."

En Chadin Art heeft even in het woordenboek gekeken en de betekenis van "hard optreden" opgezocht. Gewoon voor de zekerheid, zeg maar. "Teenkrommend beschamend," laat zij weten. Want ja, die betekenis is, aldus Chadin, "ingrijpen, handelen om een probleem te voorkomen of op te lossen." "Walgelijk om het zo te verwoorden, Teletekst."

Volgens Frank Wijn is het niet de eerste keer dat de NOS zulke beschamende taal gebruikt met betrekking tot jezidi's: "Yezidi-vrouwen die door IS verkracht zijn, 'ongewenst zwanger' noemen," stelt hij. "Ook NOS."

"Beste Teletekst, wat de Jezidi’s in Irak is overkomen was onderdeel van een zorgvuldig geplande genocide. Noem het ook zo," laat de officiële Twitter-account van het boek Het vergeten volk, dat over deze materie gaat, tenslotte weten.

Doe jezelf een plezier en abonneer je gratis en voor niets op op mijn Telegram-kanaal. Oh, en volg de MeWe-pagina (een fantastisch alternatief voor Facebook) van De Dagelijkse Standaard voor het laatste nieuws.

En zo gaat het nog even door. Als je op Twitter op de term "trad hard op" zoekt zie je tweet na tweet waarin er de vloer wordt aangeveegd met het totaal wereldvreemde Teletekst.

Als NOS Teletekst iets van schaamtegevoel heeft moet er nu een excuusbrief komen, aan alle nabestaanden van de afschuwelijke genocide op de yezidi's ‒ waarvan een deel ook in Nederland woont en óók naar Teletekst kijkt. Want dit kan zo écht niet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
NOS genocide ISIS Jezidi's Teletekst

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties