Screenshot 2021 01 04 at 105819

NPO leende zich volledig voor D66-propaganda: Sigrid Kaag mocht zelf thema en uitzendmoment voor VPRO-docu bepalen

Geen categoriejun 29 2021, 21:00
Een vandaag geopenbaard dossier, dat is opgevraagd via een Wob-verzoek, doet een wel heel explosieve onthulling: Sigrid Kaag had zo'n beetje de volledige regie over haar eigen 'objectieve' VPRO-documentaire. Zo mocht ze thema's en zelfs het moment van uitzending bepalen.
De heren van GeenStijl hebben een 275 pagina's tellend dossier in handen gekregen over de communicatie tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken, de NPO/VPRO/Human en Sigrid Kaag over de documentaire "Van Beiroet tot Binnenhof". Daaruit blijkt dat Kaag zelf het thema mocht kiezen waarmee ze in beeld wilde komen. Ook toont het aan hoe meerdere partijen bereid waren om de montage voorafgaand aan de uitzending te beïnvloeden. En ook behoorlijk schokkend: bij de VPRO waren ze bereid om te overleggen over het tijdstip van uitzending (voor of na de verkiezingen bijvoorbeeld).
Neem pagina 141 bijvoorbeeld. Hier wordt gewoon toegegeven dat de filmmakers het zelf een goed idee vinden om alleen beeldmateriaal naar buiten te brengen als álle partijen hier goedkeuring voor geven.
Het gaat om deze zinnen: "De filmmakers krijgen optimale toegang tot de minister, zelfs als er geheime onderhandelingen met Noord Korea plaatsvinden, zijn zij er met de camera bij. De minister en haar medewerkers kunnen deze toegang verlenen omdat er absolute zekerheid bestaat dat de filmploeg niets naar buiten zal brengen van wat er zich afspeelt totdat de eindversie van de film door alle partijen goedgekeurd is." Gevolgd door: "Het is precies de soort film die wij - en wellicht de minister zelf- voor ogen hebben te maken."
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het komt er dus eigenlijk op neer dat Kaag en haar team praktisch hun eigen documentaire konden regisseren, zonder dat iemand daar ook maar een beetje moeilijk over deed. Menig propagandist kan daar alleen maar van dromen! Niet zo gek ook dat de VPRO openbaarmaking van dit dossier probeerde te voorkomen, want alle schijn van objectiviteit (of wat er nog van over was) vliegt nu natuurlijk direct het raam uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten