NRC-columnist Rosanne Hertzberger ziet het licht: Links is kapot

Geen categorieaug 19 2017, 18:00
NRC-columnist Rosanne Hertzberger heeft het licht gezien. In de NRC schreef ze vandaag dat politiek links kapot is.
De kern van haar verhaal komt neer op het volgende: links zou zich bezig moeten houden met echte zaken in plaats van bijzaken.
Als voorbeelden voor die bijzaken noemt ze de genderneutrale toiletten, het standbeeld van Michiel De Ruyter en "dames en heren".
Nu kan ik me herinneren dat Hertzberger zelf microbioloog is. En ook weet ik nog dat Hertzberger zich nogal druk maakte over Geenstijl en zijn adverteerders. Destijds trad ze zelf buiten haar vakgebied voor de feministische zaak. Nu doet ze hetzelfde weer. Maar mij hoor je niet, iedereen mag overal een mening over hebben en die ventileren. Het mooiste is vandaag: ze heeft gelijk!
Rechtse mensen hebben snel de neiging om alles wat links is af te schrijven. Dat wordt aangewakkerd door een paar heel vreemde linkse hobby's. Of bijzaken, zoals Hertzberger dat noemt. Er zijn inderdaad veel belangrijker zaken in Nederland dan de voorbeelden die ze noemt. Wanneer "links" zich nu eens zou onthouden van al die bijzaken, zou dat de samenwerking bevorderen. Want een samenleving als de onze is gebaat bij een evenwicht tussen beide kanten van het politieke spectrum. De sociaaldemocraten moeten inderdaad weer terug naar hun beginselen, het vertegenwoordigen van de werkende klasse. Want die is er nu eenmaal en eerlijk gezegd staat die een beetje in de kou tegenwoordig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten