NRC geeft PvdA er van langs over sociale werkvoorzieningen, 'overgang naar gewoon werk is fundamentele denkfout'

NRC geeft PvdA er van langs over sociale werkvoorzieningen, 'overgang naar gewoon werk is fundamentele denkfout'

Opmerkelijk voor die linkse deugkrant! Ze geven de PvdA een flinke veeg uit de pan door felle kritiek te uiten over het idee dat bij die partij heerst over de mogelijkheid van arbeidsgehandicapten om door te stromen naar regulier werk! 'Fundamentele denkfout', zo stelt Piet Dek in het NRC.

Piet Dek was hoofd Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Amsterdam en bestuurde werk-leerbedrijf Pantar. Iemand met zo'n zestien jaar ervaring op het gebied van werken met arbeidsgehandicapten. Iemand die heel duidelijk weet wat de kansen, mogelijkheden en beperkingen zijn van die groep mensen, dus.

Volgens hem wordt het hoog tijd dat de PvdA (en iedereen die dezelfde opvatting is toebedeeld) afstapt van het idee dat het voor veel arbeidsgehandicapten mogelijk is om door te stromen naar regulier werk. Hij stelt dat zo'n 5% (van 300.000) kan doorstromen, en ook zo'n 5% van zorg naar sociale werkvoorziening overstapt, waardoor het aantal ongeveer gelijk blijft dat 'vastzit' op de sociale werkplaats.

Hij hekelt (terecht) het idee dat er een soort standaard kan worden vastgesteld op basis waarvan arbeidsgehandicapten zouden kunnen doorstromen. Bedrijven zitten niet te wachten op iemand die de enige dag heel goed en de andere dag totaal niet kan presteren. Ook gaan bedrijven heel anders met mensen om dan in een sociale werkplaats gebeurt. Dit leidt er toe dat er nooit een goede match zou kunnen zijn tussen die twee.

Meneer eindigt zijn betoog met de wens dat de PvdA haar fout om als regeringspartij in een vorig kabinet tegen alle adviezen in te handelen, toe zou willen geven en de fout zou willen herstellen. Dikke kans dat dat niet gebeurt natuurlijk want de PvdA heeft liever van die Jetta Klijnsma figuren in de partij die 'geloven in de kracht van mensen' in plaats van luisteren naar mensen die daadwerkelijk met deze mensen werken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties