Nu al het meest impopulaire kabinet ooit: maar 25% is positief over Rutte III

Nu al het meest impopulaire kabinet ooit: maar 25% is positief over Rutte III

De Nederlandse kiezer heeft helemaal geen trek in een kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie.

Uit een peiling die Ipsos heeft gedaan voor de NOS blijkt dat de op handen zijnde coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bepaald niet op veel enthousiasme kan rekenen vanuit de kiezer. Slechts een kwart van alle kiezers is positief over die regering.

Een kwart.

75% is dat dus niet.

Dat is opmerkelijk omdat de vier partijen samen een meerderheid vormen in het Parlement en dus ook een meerderheid van het electoraat achter zich hebben. Dit betekent dus dat de helft van de VVD-CDA-D66-CU-kiezers niet blij is met het komende kabinet.

Gevraagd welke partijen ze liever in het kabinet gehad wilden hebben antwoordde 20 procent GroenLinks en ruim 19 procent de PVV.

Tegelijk met het groeiende afgrijzen over de coalitie die nu in elkaar wordt gezet hebben Nederlanders het helemaal gehad met de formatie. Die duurt "te lang." Ook dit ondermijnt het vertrouwen in de politiek in het algemeen, en natuurlijk in de coalitie in het bijzonder. Als je zo langzaam progressie boekt, concludeert de kiezer, is er blijkbaar iets mis.

Al met al is duidelijk dat het nieuwe kabinet een bijzonder lastige taak staat te wachten. Ze beginnen door de lange formatie al met een achterstand, die nog eens erger wordt gemaakt door het gebrek aan populariteit van de specifieke coalitie die ze in elkaar hebben gezet.

Het lijkt er dus op dat Rutte voor de tweede keer op rij een kabinet leidt dat vanaf dag één niet op de steun van de kiezer kan rekenen. Alleen zijn eerste kabinet, met CDA en gedoogsteun van de PVV, werd positief ontvangen.

Je zou bijna denken dat hij het erom doet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties