'Als we niet snel van Syrië leren, dan verandert ook Myanmar in een jihadistische hel!'

Geen categoriesep 18 2017, 21:00
Voormalig jihadist Maajid Nawaz waarschuwt dat er dreigt een nieuw "Syrië" te ontstaan als de wereld niet snel ingrijpt. In Myanmar is momenteel een etnische zuivering van de Rohingya-moslims gaande. Dat is natuurlijk al vreselijk genoeg, maar als dat doorgaat zullen ISIS en al-Qaeda al snel op het toneel verschijnen om de boel helemaal naar de verdoemenis te helpen.
In zijn jeugd was hij een jihadist bij de islamistische terreurbeweging Hizb ut-Tahrir, maar in de gevangenis tegenwoordig strijdt Maajid Nawaz hoofdzakelijk tégen de radicale islam. Hij is een radiopresentator bij de Britse praatzender LBC, en gebruikte dat platform gisteren om te waarschuwen voor een escalatie van het conflict in Myanmar.
Dat zit zo: het land is een boeddistische republiek, maar er is een islamitische minderheid genaamd de Rohingya's. Via een afschuwelijke en brandschattende verkrachtings- en verdrijvingscampagne van de Birmese overheid in het gebied Rakhine is het conflict volledig geëscaleerd, zeker sinds extremistische Rohingya's zichzelf hebben verenigd in het ARSA - de Arakan Rohingya Salvation Army. Via guerilla-tactieken slaat de groep nu terug met aanslagen richting het leger van Myanmar.
Levensgevaarlijk, aldus Maajid Nawaz. De voormalige jihadist uit het Verenigd Koninkrijk is tegenwoordig een seculiere actievoerder, en waarschuwt voor wat er in Myanmar wel eens zou kunnen gebeuren op korte termijn. Volgens hem ligt een nieuw Syrië op de loer als de internationale gemeenschap niet snel ingrijpt:

"The Syria uprising against President Assad began as a firmly secular uprising, for democratic rights and free speech. It began with youths in cities like Homs spray painting graffiti on the wall, slogans of freedom and democracy.

What it mutated into was a jihadist hell hole. What I fear is that, in a self-fulfilling prophecy, if the UN's Responsibility To Protect is not invoked and implemented, the ARSA [Arakan Rohingya Salvation Army] will become eclipsed by groups like Al Qaeda and ISIS. Groups who are merely waiting for the opportunity to capitalise on and suck out any nationalist struggle and turn into the hell hole they turned Syria into."

Iets om over na te denken, dus. Of de wereld moet weer aan het wachten zijn op een bloederige burgeroorlog, een golf van onthoofdingsvideo's en de grootscheepse vernietiging van volkeren én hun cultureel erfgoed. Dan moet men vooral niet ingrijpen in Myanmar, en mensen - zowel het leger als de ARSA - er hun genocidale en terroristische plannetjes gewoon ongehinderd laten uitvoeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten