Obama: 'Ik denk niet dat we de strijd tegen ISIS verliezen'

Geen categoriemei 22 2015, 14:00
"Een tactische terugslag."
Het feit dat de islamitische terreurorganisatie ISIS de Iraakse stad Ramadi en de Syrische stad Palmyra heeft overgenomen, baart de Amerikaanse president Barack Obama geen zorgen. Althans, hij noemt de val van Ramadi wel een "tactische terugslag" in een interview maar hij zegt over de strijd tegen ISIS: "Ik denk niet dat we aan het verliezen zijn". Citaat:
"There’s no doubt that in the Sunni areas, we’re going to have to ramp up not just training, but also commitment, and we better get Sunni tribes more activated than they currently have been," Obama said in the interview, conducted on Tuesday with The Atlantic.
"I think Prime Minister Abadi is sincere and committed to an inclusive Iraqi state, and I will continue to order our military to provide the Iraqi security forces all assistance that they need in order to secure their country, and I’ll provide diplomatic and economic assistance that’s necessary for them to stabilize," Obama told the magazine.
Hier komt het op neer: Obama is simpelweg niet van plan meer te doen tegen het probleem in Syrië en Irak, dat met de dag groter wordt, dan het sturen van hulp zodat de Irakezen het zelf kunnen oplossen. Dat zorgt er in ieder geval niet voor dat de Amerikanen weer een oorlog in worden gezogen die langer duurt dan je vantevoren verwacht.
Dat lijkt sympathiek. Maar het grote probleem is dat ISIS blijft groeien als er alleen maar luchtaanvallen worden uitgevoerd en de Irakezen het verder zelf maar moeten oplossen. Er komt een moment dat er echt móet worden ingegrepen, onder anderen door de Amerikanen. Ik vraag me af of Obama daartoe ooit bereid is. Ik vrees het ergste.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten