Oeps! Bijna 9 ton schadevergoeding, AIVD lekte identiteit journalist naar onderwereld

Geen categoriejun 08 2019, 9:00
De AIVD heeft journalist Bas van Hout bijna 9 ton schadevergoeding gegeven vanwege een enorme blunder: zijn identiteit werd gelekt naar de onderwereld. Ondanks dat hij gevaar liep, werd dit jarenlang door de inlichtingendienst ontkend. Via het AD.
Het lek van informatie is ontstaan doordat gegevens van de journalist onvoldoende waren afgeschermd. Van Hout deed samen met de voorloper van de AIVD, de Binnenlandse Veiligheidsdient (BVD), onderzoek naar corruptie, georganiseerde criminaliteit, terroristische organisaties en wapenhandel. Van Hout tipte de inlichtingendienst wanneer er iemand in levensgevaar was, om liquidaties te verhinderen.
Uiteindelijk scheidden de BVD en Van Hout hun wegen, voornamelijk omdat Van Hout geen namen noemde van misdadigers en informatie over ernstige delicten achterhield. Volgens Van Hout wisten criminelen altijd dat ze met een journalist te maken hadden. Ondanks dat hij voorzichtig was met wat hij vertelde, liep hij al een behoorlijke tijd gevaar.
De AIVD had in 2006 al reden om hem te waarschuwen wegens reële dreigingen. Dit werd Van Hout echter niet verteld. In 2010 kreeg Van Hout zelf lucht van het feit dat hij gevaar liep, al werd dit destijds herhaaldelijk ontkend. Toenmalig minister Plasterk zei in 2014 al dat Van Houts' conclusies en klachten over dat hij gevaar liep en daarover geïnformeerd had moeten worden, correct en 'volledig gegrond' waren. In 2018 werd er pas een schadevergoeding uitgekeerd, zo'n 865.000 euro bruto.
Wat een gevaarlijke en kille handelswijze van de AIVD, met betrekking tot de omgang met informatiebronnen, om journalisten zo als wegwerpinstrument te gebruiken. Je ziet eenzelfde tendens bij Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken in de omgang met Afghaanse tolken in Afghanistan. Schandalig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten