Oeps! Bijna 9 ton schadevergoeding, AIVD lekte identiteit journalist naar onderwereld

Oeps! Bijna 9 ton schadevergoeding, AIVD lekte identiteit journalist naar onderwereld

De AIVD heeft journalist Bas van Hout bijna 9 ton schadevergoeding gegeven vanwege een enorme blunder: zijn identiteit werd gelekt naar de onderwereld. Ondanks dat hij gevaar liep, werd dit jarenlang door de inlichtingendienst ontkend. Via het AD.

Het lek van informatie is ontstaan doordat gegevens van de journalist onvoldoende waren afgeschermd. Van Hout deed samen met de voorloper van de AIVD, de Binnenlandse Veiligheidsdient (BVD), onderzoek naar corruptie, georganiseerde criminaliteit, terroristische organisaties en wapenhandel. Van Hout tipte de inlichtingendienst wanneer er iemand in levensgevaar was, om liquidaties te verhinderen.

Uiteindelijk scheidden de BVD en Van Hout hun wegen, voornamelijk omdat Van Hout geen namen noemde van misdadigers en informatie over ernstige delicten achterhield. Volgens Van Hout wisten criminelen altijd dat ze met een journalist te maken hadden. Ondanks dat hij voorzichtig was met wat hij vertelde, liep hij al een behoorlijke tijd gevaar.

De AIVD had in 2006 al reden om hem te waarschuwen wegens reële dreigingen. Dit werd Van Hout echter niet verteld. In 2010 kreeg Van Hout zelf lucht van het feit dat hij gevaar liep, al werd dit destijds herhaaldelijk ontkend. Toenmalig minister Plasterk zei in 2014 al dat Van Houts' conclusies en klachten over dat hij gevaar liep en daarover geïnformeerd had moeten worden, correct en 'volledig gegrond' waren. In 2018 werd er pas een schadevergoeding uitgekeerd, zo'n 865.000 euro bruto.

Wat een gevaarlijke en kille handelswijze van de AIVD, met betrekking tot de omgang met informatiebronnen, om journalisten zo als wegwerpinstrument te gebruiken. Je ziet eenzelfde tendens bij Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken in de omgang met Afghaanse tolken in Afghanistan. Schandalig.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties