Oepsie! AIVD onzorgvuldig in communicatie over Haga Lyceum waardoor overheid fouten maakte

Oepsie! AIVD onzorgvuldig in communicatie over Haga Lyceum waardoor overheid fouten maakte

Is dát even balen voor de AIVD! Zij krijgen nu de schuld van het geklungel van de gemeente Amsterdam, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Openbaar Ministerie. Want ondanks het feit dat zij in hun rapportage over het Haga Lyceum laten weten dat het 'níét vastgesteld' is of er salafisme werd gepredikt, las iedereen daar straal langsheen!

"Er was tot dan toe in het inlichtingenonderzoek níet vastgesteld dat op de school het salafistische gedachtegoed - en daarmee samenhangend een antidemocratische of anti-integratieve boodschap - werd overgebracht aan de leerlingen," aldus de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), die daarbij benoemt (en nu wordt 'ie mooi) "dat helderheid hierover ervoor had gezorgd dat de ontvangende overheidsinstanties het bericht wellicht minder urgent hadden ingeschat dan uiteindelijk is gebeurd."

Laten we dat stukje ambtenarentaal eens even in eigen woorden opschrijven zodat we het beter gaan begrijpen: De AIVD was kennelijk alleen onzorgvuldig op het punt of het Cornelius Haga Lyceum nou wel of geen salafistische terreurschool is. Maar ze moesten dat ook wel een beetje 'in het midden laten' want anders zou niemand bij de overheid het lezen. Daar moet je natuurlijk wel rekening mee houden als inlichtingendienst, die dus wel een lesje marketing kunnen gebruiken! En doordat de AIVD de lezers van hun inlichtingenonderzoek een beetje wilde prikkelen, komt het eigenlijk dus door hun dat Halsema en Slob zo tekeer zijn gegaan tegen die school!

In de rest van het onderzoek hebben ze zich bij de AIVD trouwens gewoon "strak aan de wettelijke kaders gehouden". Ze worden dus mooi als schuldige aangewezen maar deden verder wel gewoon prima hun werk. Steek die maar in the pocket, AIVD!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties