Omtzigt eist: kabinet moet Europese corruptie hard aanpakken en de rechtsstaat beschermen

Geen categorieapr 22 2018, 16:00
De Raad van Europa wordt geplaagd door een enorm corruptieschandaal. Op de één of andere manier doen individuele landen daar vooralsnog bar weinig mee.
Vanavond komt het langverwachte onderzoek naar steekpenningen (en ander corrupt gedrag) eindelijk naar buiten. CDA'er Pieter Omtzigt vindt dat de resultaten van dat onderzoek niet onder het tapijt geveegd moeten worden. Sterker nog, wat hem betreft moet het onderzoek aanleiding zijn voor het kabinet Rutte III om in te grijpen. En hard ook.
Het zal niemand verbazen dat Omtzigt onderhand een gehaat figuur is in de Raad van Europa. Hij is namelijk al maanden bezig met het corruptieschandaal. En ja, daar zijn niet alleen sociaaldemocraten e.d. bij betrokken, maar ook Europese christendemocraten. Die zitten dus in dezelfde Europese fractie als het CDA in het Europees Parlement.
Zoals De Telegraaf uitlegt is de Raad van Europa zogenaamd bedoeld om 'mensenrechten te bevorderen.' In totaal zijn er maar liefst 47 landen lid van deze club waardoor significant meer lidstaten heeft dan de EU. Eén van de landen die lid is? Azerbeidzjan. En juist dat land zou steun hebben gekocht om zodoende de mensenrechten aan zijn laars te kunnen lappen. Als gevolg hiervan zijn onder meer de Italiaan Volonté, oud-fractievoorzitter van de Europese christendemocraten' en andere politici al opgestapt. In Volonté's geval was er geen houden meer aan omdat meneer 2,3 miljoen euro had ontvangen voor 'politieke adviezen' aan Azerbeidzjan.

Omtzigt wil dat de verantwoordelijke politici deze keer niet weg komen met hun gedrag na het verschijnen van onthullingen en vraagt het kabinet nu vast om hier internationaal op aan te dringen. Dat is onder meer belangrijk voor het aanzien van onze rechtsstaat, meent hij: “De Raad van Europa is geen vrijblijvende praatclub. Die kiest bijvoorbeeld ook de hoogste rechters in Europa, om maar aan te geven hoe belangrijk het is dat de Raad niet corrupt mag zijn”, zegt Omtzigt. “De Nederlandse regering moet zich hiermee gaan bemoeien.”

"Als het nou om een paar tientjes ging," gaat Omtzigt verder, "had ik hier niet zo veel tijd in gestoken. Maar de proporties van de corruptie zijn gigantisch.
Hoewel er nu vooral gesproken wordt over Azerbeidzjan is Omtzigt ook al persona non grata in Armenië omdat hij de corrupte praktijken van dat land eerder aan de kaak stelde. Hoewel Armenië en Azerbeidzjan gezworen vijanden zijn zullen ze het over één ding eens zijn tegenwoordig: Omtzigt is een vervelende luis in de pels.
Natuurlijk is dat precies waarom hij zo'n aanwinst is voor de Europese én Nederlandse politiek. Voor Omtzigt bestaan heilige huisjes niet -- niet in de politiek, tenminste.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten