Ondanks uitsluiting in steden als Tilburg en Rotterdam zijn lokale partijen machtiger geworden

Ondanks uitsluiting in steden als Tilburg en Rotterdam zijn lokale partijen machtiger geworden

We letten natuurlijk op de partij van Hans Smolders in Tilburg en Leefbaar in Rotterdam, maar lokale partijen hebben in het algemeen juist meer macht gekregen in het land. De opmars van de lokale politiek is nog niet gestuit en blijft maar sterker worden. Het lijken vooral de kleinere gemeenten te zijn die sterker staan met betrekking tot de lokale politiek. De grote steden lijken wars te zijn van lokale partijen waardoor de kloof tussen de steden en het platteland nog groter wordt.

Lokale partijen waren niet alleen de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, ze hebben hun verkiezingswinst ook weten te verzilveren. In 76 procent van alle gemeenten bestuurt op dit moment een lokale partij. Vier jaar geleden was dat nog 70 procent.

Dat blijkt uit een analyse van de NOS van de verdeling van wethoudersposten in 364 gemeenten. In zestien gemeenten wordt nog altijd onderhandeld over een nieuw college.

Lokale partijen zijn daarmee met kop en schouders de grootste lokale machtsfactor. Het CDA levert wethouders in 66 procent van de gemeenten, gevolgd door de VVD in 57 procent. Vier jaar geleden was het aantal gemeenten waar het CDA en lokale partijen meebestuurden nog nagenoeg gelijk.

We moeten de nuance dan ook in het oog blijven houden, want we kunnen dan wel heel de tijd focussen op grote lokale partijen, zoals Leefbaar Rotterdam, maar de conclusie is dat de lokale politiek echt leeft in Nederland. Het blijft schandalig wat er in Rotterdam gebeurt, maar we moeten niet de realiteit uit het oog verlieze, want een partij als Groep de Mos heeft ook een sterke positie nu in Den Haag. Daarbij nog een positieve kanttekening: linkse partijen lijden flink onder de winst van rechtse nationale partijen in het land en lokale partijen. Al blijven ze groot in stedelijke gebieden:

In meer dan de helft van de gemeenten in Nederland zit dan ook geen enkele landelijke linkse partij in het college. Alleen in Noord-Nederland en de grote steden besturen bijna overal linkse partijen. Vooral GroenLinks doet het goed in de grote steden: in 15 van de 18 meest stedelijke gemeenten zit GroenLinks in het college, meer dan elke andere partij.

Qua verdeling en politieke kleur lijkt het randstedelijke gebied en het landelijke gebied steeds verder van elkaar vandaan te groeien. Dit gaat natuurlijk grote problemen veroorzaken in de toekomst.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties