Italië dreigt Europese minitop over migratie te boycotten: ze eisen een herverdeling over de EU

Italië dreigt Europese minitop over migratie te boycotten: ze eisen een herverdeling over de EU

In zondag wordt er een extra Europese top ingelast om de migratieproblematiek te bespreken. Dit is het moment van de waarheid voor Angela Merkel, omdat ze in een politiek conflict zit met haar CSU-collega, Seehofer. Merkel moet slagen op deze top. Italië, één van de hoofdrolspelers binnen dit thema, dreigt niet te komen opdagen op deze top, want de Italianen hebben het gevoel dat er niets meer valt te regelen en het plan al in cement gegoten is.

Zo zijn er andere grote spelers in de Europese Unie die nu ook een dikke vinger in de pap hebben, zoals de Visegrad-landen, onder leiding van Hongarije. Deze landen willen géén herverdeling van migranten. Oostenrijk, de nieuwe voorzitter van de Europese Unie het komend half jaar, is ook veel strenger immigratiebeleid gaan voeren. Deze wensen worden aangevuld door Donald Tusk, de Europese president, die een 'Fort Europa' wil creëren en migranten buiten de EU wil plaatsen en bootjes terug wil sturen.

Italië dreigt weg te blijven bij de ingelaste minitop over migratie die zondag in Brussel wordt gehouden, melden Italiaanse media. Premier Conte twitterde na een gesprek met EU-president Tusk in Rome dat hij bezwaren heeft tegen de manier waarop Brussel het migratiebeleid wil bespreken.

Conte zegt dat hij zich niet kan vinden in de uitgangspunten van de top, waarbij er volgens hem te weinig aandacht is voor de herverdeling van de migranten die nu al in Italië verblijven over de overige EU-lidstaten.

Dit is de kern van de Europese crisis. Landen hebben verschillende belangen en die kunnen met betrekking tot dit soort essentiële thema's moeilijk nader tot elkaar gebracht worden. Hongarije heeft gelijk, je kan moeilijk landen dwingen om beleid uit te voeren dat fundamentele demografische veranderingen veroorzaakt. Het tast de nationale soevereiniteit aan. Aan de andere kant moet er nu echt goed Europees beleid komen en staat mij een 'Fort Europa' wel positief voor ogen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer