Ondemocratische en arrogante Tweede Kamer wil principiële Kamerleden bestraffen voor hun moed

Geen categoriedec 07 2016, 9:00
De traditionele partijen vinden het niet kunnen dat er mensen zijn zoals Jacques Monasch; Kamerleden die vinden dat hun partij haar verkiezingsbeloftes stelselmatig breekt en daarom voor zichzelf beginnen.
In de volksmond worden dit soort Kamerleden "zetelrovers" genoemd, een bijnaam waar de traditionele partijen natuurlijk hartstikke blij mee zijn. Het werkt immers heerlijk polariserend, het is buitengewoon negatief, en -- oh ja -- geeft kiezers ook nog eens de indruk dat de onafhankelijke Kamerleden in kwestie iets doen wat eigenlijk niet toegestaan is; zich afsplitsen van de moederpartij.
Na een jaar of wat propaganda te hebben gemaakt tegen afsplitsingen (denk daarbij aan het huidige VNL, maar ook aan Monasch en Kamerlid Houwers) is het partijkartel nu van plan om in actie te komen tegen deze principiële mensen:

In het Kamerdebat ligt vandaag een maatregelenpakket tegen deze afsplitsers voor. Een ruime meerderheid steunt de voorstellen. Daardoor krijgen Kamerleden die bij een fractie stoppen maar niet het parlement verlaten minder rechten. Deze zetelrovers krijgen voortaan minder spreektijd in de Kamer, minder vragen in het vragenuurtje en aanzienlijk minder geld om ondersteuning in te kopen. Ze worden ook niet meer als fractie gezien, waardoor onder meer de toelage in het ’salaris’ voor het fractievoorzitterschap verdwijnt. De maatregelen gaan na de verkiezingen in.

Bizar genoeg wordt deze maatregel zelfs gesteund door de PVV: een partij die zélf een afsplitsing is van de VVD. Er wordt net gedaan alsof het hartstikke ondemocratisch is dat mensen op eigen voet doorgaan, maar dat is niet aan de traditionele partijen om te bepalen. Wie daar dan wel overgaat? De kiezer. In het geval van de PVV werd Wilders beloond voor zijn moed om met de VVD te breken. Als we de peilingen moeten geloven gaat straks hetzelfde gelden voor VNL en ja, zelfs voor Denk. Met die laatste partij heb ik helemaal niets, maar dat betekent niet dat het partijkartel ze dus maar dood had moeten laten bloeden met een paar handige trucjes waarmee ze hun eigen macht juist vergroten.
Wat we hier zien gebeuren is heel simpel: het partijkartel wil het onmogelijk maken voor principiële Kamerleden om zich af te splitsen. Als dit plan doorgaat zal de kadaverdiscipline van de partijen, waarin het individu totaal geen ruimte meer heeft, zo mogelijk nóg verstikkender worden. Als je als Kamerlid je verkiezingsbeloftes serieus neemt en waar wilt maken kun je eigenlijk geen vuist meer maken. Op het moment dat het tot een botsing komt met je eigen principeloze partijleiding heb je immers geen been meer om op te staan.
Anders dan het partijkartel ons nu al jaren vertelt is het geen zwakte van ons systeem dat Kamerleden zich kunnen afsplitsen, maar een krácht. Het is bijzonder zorgwekkend dat ze er vrijwel zeker in zullen slagen om de democratie te verzwakken ten faveure van hun eigen macht... en het is zo mogelijk nóg erger dat kranten als De Telegraaf daarom staan te juichen met hun 'anti-zetelrovers' retoriek. Ga je schamen, TMG!
Voor de goede orde, kijk deze video even en realiseer je dan: als deze regel jaren geleden bestaan had, hadden we dit soort discussies waarschijnlijk nooit gezien omdat Wilders dan hoogstwaarschijnlijk niet in staat was geweest om de PVV op te zetten en uit te bouwen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten