Onder enorme druk blijft Ajax rustig en vernedert het FC Twente

Geen categoriemei 01 2016, 19:00
De druk was groot op Ajax was groot, maar de Amsterdammers bleven fier overeind. En eigenlijk hadden we ons daar ook geen zorgen over moeten maken. Dit is Ajax: verreweg de grootste kampioenenclub van ons land.
Tijdens de wedstrijd bleef het een tijd spannend. Niet omdat tegenstander FC Twente zo enorm sterk was, maar omdat PSV flink aan het uithalen was bij Cambuur. De Eindhovenaren wonnen hun wedstrijd uiteindelijk met 6-2. Omdat Ajax lange tijd slechts op 1-0 stond tegen Twente werd het doelsaldoverschil in één keer even gehalveerd: van 6 doelpunten in het voordeel van Ajax naar 3. Dat maakte het opeens meer dan mogelijk dat PSV het kampioenschap volgende week alsnog binnen kon halen.
Maar toen zette Ajax nog even aan. Het resultaat loog er niet om. Het werd 2-0, 3-0, en daarna zelfs 4-0. Na de wedstrijd bleef het verschil tussen PSV en Ajax dus 6 doelpunten in het voordeel van de Amsterdammers.
Zowel PSV als Ajax hebben nu 81 punten. Als Ajax en PSV allebei de slotwedstrijd ook winnen, en dat is zeer wel mogelijk, komen ze op 84 punten uit. Vorig jaar werd PSV kampioen met 88 punten, Ajax had er toen maar 71. In het seizoen ervoor (2013-2014) werd Ajax kampioen met 71 punten, en PSV tweede met 67. En in 2012-2013 wonnen de Amsterdammers ook de cup, toen met 76 punten, gevolgd door PSV met 69 punten.
Kortom, zowel Ajax als PSV hebben dit jaar het puntenaantal van een kampioen. Daar mogen ze, ongeacht de uitslag, trots op zijn.
Maar goed, in de sport telt natuurlijk alleen het goud, en dat lijkt naar Ajax te gaan. De laatste wedstrijd spelen de Amsterdammers namelijk tegen De Graafschap. Die club speelt nergens meer voor: ze weten al dat ze nacompetitie moeten spelen én dat ze veilig zijn wat directe degradatie betreft. Die laatste wedstrijd spelen ze dus puur en alleen voor de lol. Natuurlijk zullen ze goed willen presteren, alleen al omdat Ajax de tegenstander is, maar ook omdat ze voor eigen publiek spelen, maar ze zullen dat 'extra's' niet hebben.
Korter gezegd: ik ga ervan uit dat Ajax vandaag feitelijk kampioen is geworden. De wedstrijd tegen Twente was de moeilijkste die nog op het programma stond. Als Ajax met 4-0 kan winnen van Twente moeten ze op zijn minst hetzelfde kunnen doen tegen De Graafschap. En zelfs als het bij 1-0 blijft in die wedstrijd zal PSV met 7-0 moeten winnen van PEC Zwolle, een ploeg die nog voor een Europees avontuur speelt.
Ik ga Ajax dus maar alvast feliciteren: gefeliciteerd jongens, normaal gesproken moet het nu kat in het bakkie zijn. Jullie hebben dit seizoen mijn inziens niet de beste spelers, maar wel het beste team. En daarvoor verdient Frank de Boer alle lof.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten