Ongekend: Nederlandse militairen op missie moeten helmen lenen van collega's

Ongekend: Nederlandse militairen op missie moeten helmen lenen van collega's

Dit is totaal knettergek.

In de rest van de wereld zal dit nooit kunnen, maar wel in Nederland, waar we zo lui zijn geworden dat we denken dat Defensie -- de voornaamste prioriteit van de overheid -- er totaal niet toe doet.

Militairen zijn boos nu defensie niet voor iedereen een eigen, nieuwe helm wil bestellen. Een deel van het personeel moet het straks op uitzending of bij een oefening doen met een leenexemplaar.

Tussen 2019 en 2022 krijgen militairen hun nieuwe basispakket. Het merkwaardige is dat, hoewel er 45.400 basispakketten besteld zijn, er slechts een order is gegeven om 22.500 helmen te leveren. Nou kunnen militairen ook rekenen. Hun conclusie: ze zullen hun helmen -- die tot nu toe deel uitmaakten van het basispakket -- dus met hun collega's delen.

Militaire vakbond VBM is hier totaal niet over te spreken:

"Een helm hoort wat ons betreft bij de persoonlijke uitrusting, die je zelf kunt verzorgen en aanpassen. Maar straks moet een deel van het personeel dat op oefening of uitzending gaat een helm uit een pool gebruiken."

Dit is echt knettergek. De helm hoort in het basispakket, en dat is nog logisch ook. Helmen hebben militairen in gevechtssituaties namelijk vele malen het leven gered. Het is een grof schandaal dat de regering -- waar de zogenaamd liberale VVD niet slechts 'lid' van is, maar de boel zelfs leidt! -- daar lak aan heeft.

Geheel terecht heeft VNL (VoorNederland) Kamervragen ingediend over deze controverse. Daarbij herhalen Van Klaveren en Bontes voor de goede orde ook nog maar eens dat het al erg genoeg is dat militairen tegenwoordig 'pang, pang' moeten roepen als ze of oefening zijn omdat er niet genoeg kogels zijn.

Vragen van de Leden Bontes en Van Klaveren (VNL) aan de minister van Defensie over "leenhelmen" voor militairen.

1. Hebt u kennis genomen van het bericht 'Militair op missie moet helm met andere soldaat delen'?

2. Deelt u de zorgen van onze fractie over deze schandalige situatie, waarbij soldaten op missie niet eens meer beschikken over een eigen helm (nota bene onderdeel van de basisuitrusting)?

3. Begrijpt u dat de zogenaamde "leenhelm" ervaren wordt als de zoveelste vernedering, nadat er door munitiegebrek al 'pang, pang' moet worden geroepen en er zelfs aangeraden wordt om lekke buitenjassen met ducttape op te lappen?

4. Welk signaal geeft u af door onze soldaten hun helmen te laten lenen, hun kapotte buitenjassen te laten plakken met ducttape en nog steeds niet te zorgen voor voldoende munitie?

5. Ziet u de terechte zorgen binnen en buiten defensie om de staat van onze krijgsmacht die, na decennia van bezuinigingen, volledig is uitgekleed?

6. Op welke wijze gaat u zorgen dat iedere soldaat de beste en meest complete uitrusting heeft die er is, en dus zeker ook een eigen helm heeft?

7. In hoeverre bent u inmiddels bereid de gemaakte NAVO-afspraak, dat er minimaal 2% van het nationaal inkomen wordt besteed aan defensie, na te komen en dus 5 miljard extra te investeren?

Lees meer over:
VVD Defensie militairen VNL

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer