Ongelooflijk: Fox Sports en KPN sluiten toch nog een akkoord

Geen categorieaug 07 2016, 21:00
De grootste controverse in voetballand sinds... sinds nooit... is eindelijk opgelost: Fox Sports en KPN hebben een akkoord bereikt.
Er ging wat tijd en werk in zitten, maar Fox Sports en KPN hebben dan eindelijk overeenstemming bereikt over het het uitzenden van voetbalwedstrijden. Nieuws.nl legt uit:

Uitgangspunt is dat klanten van KPN onder betere voorwaarden naar de live-eredivisie wedstrijden van Fox Sport kunnen kijken, staat in een verklaring van KPN. Het telecombedrijf handhaaft het huidige model van distributie en heeft meer flexibiliteit gekregen om voetbal voor een bredere groep liefhebbers tegen een lagere prijs toegankelijk te maken, zonder opname in het basispakket.

Met andere woorden, Ziggo kan een kanaal van Fox Sports aan iedereen laten zien (het zit daar nu in het basispakket, waardoor het pakket wel iets in prijs gestegen is), maar bij KPN moet je daar toch nog apart voor betalen. Wel zal de prijs lager zijn dan in het verleden, wat het natuurlijk betaalbaarder, en daardoor vrijwel zeker ook meteen populairder maakt.
De afgelopen dagen en weken is er veel kritiek geweest op Fox omdat het zich zo hard opstelde in de onderhandelingen met kabelbedrijven. Ik ben het daar niet mee eens. Fox heeft tientallen miljoenen neergelegd voor de uitzendrechten van de Eredivisie (en andere, internationale voetbalcompetities). Het is volstrekt logisch dat anderen Fox daarvoor betalen, hetzij via een Fox Sports abonnement, hetzij door meer te betalen voor het basispakket.
Als klanten van Ziggo daar niet blij mee zijn kunnen ze zonder problemen de overstap maken naar KPN. En als er KPN-klanten zijn die de deal van Ziggo juist beter vinden kunnen zij ook probleemloos switchen. Dat noemen we nou de vrije markt en 'concurrentie.'
Een prima oplossing dus, zeker omdat Fox een heel andere overeenkomst heeft gesloten met, bijvoorbeeld, Ziggo. Op deze manier krijgen televisie-kijkers meer, in plaats van minder keuze. Het is mij een raadsel wie daar nou niet blij mee kan zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten