Ontgroeningsdag Groene Rekenkamer

Geen categorieokt 27 2011, 16:30
Is dit de manier om van windenergie af te komen?
Dat is de vraag die centraal staat op de 2e Ontgroeningsdag van de Groene Rekenkamer.
Aan de aankondiging ontleen ik het volgende:
De Nederlandse overheid wil op land 6000 megaWatt aan windmolens installeren, en later ook nog zo’n partij op zee. De bedoeling is daarmee de uitstoot van CO2 omlaag te brengen door besparingen op het brandstofverbruik. We weten dus hoeveel molens er gaan komen, maar vreemd genoeg is het heel moeilijk om een antwoord te krijgen op de vraag: hoeveel CO2-uitstoot er dan uiteindelijk bespaard gaat worden. Dat is bizar: het gaat hier om een peperduur plan, maar een target waarop de plannenmakers kunnen worden afgerekend is er niet. Een andere vraag die zich opdringt is: zijn er misschien alternatieven voor die windmolens waarmee de CO2-uitstoot ook omlaag gebracht kan worden en wat zijn de kosten daarvan blijft ook geheel onbeantwoord. En zo zijn er nog veel meer vragen die allemaal worden afgedaan met nietszeggende bezweringen als ‘we moeten de planeet redden’, maar geen concrete antwoorden.
De groenen hebben in de afgelopen decennia talloze grootschalige projecten kunnen frustreren via het voortdurend eisen van nieuw onderzoek naar milieueffecten, eindeloze inspraakprocedures, sessies bij de Raad van State enzovoort, maar dit groene troetelproject wordt er doorgeperst zonder dat zelfs maar bekend is wat het op moet leveren, laat staan dat er sprake is geweest van enigerlei inspraak. Op inhoudelijke argumenten wordt niet gereageerd, dus: zijn er nog rechtsmiddelen om deze op hol geslagen machinerie te stoppen?
Misschien wel. De Ierse chemicus Pat Swords is ver gevorderd in een procedure die - bij succes – de Europese Unie zal dwingen op het gebied van windenergie informatie te verschaffen over de besparing van de CO2-uitstoot en nog veel meer. Swords zal op dinsdag 1 november spreken op de Tweede Ontgroeningsdag, hier geven we al vast een voorzetje. Het is een ingewikkelde materie, maar de kans om de opmars van windenergie een halt toe te roepen is waarschijnlijk het grootst als we de overheid duidelijk maken dat deze zich niet aan zijn eigen afspraken houdt.
Kom op dinsdag 1 november 2011 van 13.00-17.00 uur naar ‘t Veerhuis in Nieuwegein. De entree bedraagt € 20. Donateurs van de Groene Rekenkamer krijgen € 10 korting.
Aanmelding vooraf is noodzakelijk.
Dat kan door hier te klikken.
Lees verder hier
Andere sprekers zijn: Jaffe Vink, Marcel Crok en Theo Richel.
Van de vorige ontgroeningsdag maakten Rutger Castricum en zijn cameraman van GeenStijl een uitzonderlijk verslag. De interviewer werd zichtbaar afgeleid van het hoofdthema. Wellicht stond zijn hoofd bij een ander soort ontgroening dan waarvoor de dag was bedoeld. Zie hier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten