Ook Buma gaat los op Amerika: 'Europa moet sterk zijn, want Amerika is geen vanzelfsprekende bondgenoot meer'

Geen categoriejun 02 2018, 20:00
Ah, leuke redenering om de Europese Unie nóg meer macht te geven.
Ach kijk eens even! Bij het CDA-congres van vandaag is Sybrand Buma helemaal losgegaan op Amerika. Volgens de CDA-leider is dat land tegenwoordig namelijk "onberekenbaar" en "geen vanzelfsprekende bondgenoot meer." "Daarom moet," zei hij, "Europa sterk zijn." Ofzo.
https://twitter.com/JaapJansen/status/1002887403101671426
Het begint onderhand een beetje vermoeiend te worden dat Amerika continu "onberekenbaar" genoemd wordt door Europese politici, puur en alleen omdat een Republikeinse populist de verkiezingen aldaar won in 2016. Als je naar Trumps beleid kijkt zie je dat hij zich -- ondanks zijn controversiële uitspraken -- eigenlijk helemaal niet zo onderscheidt op buitenlands gebied. Qua importheffingen gaat hij terug in de tijd, ja, maar voor de rest is het absoluut niet schokkend wat hij doet. Sterker nog, zijn hele buitenlandse beleid is verder eigenlijk gewoon 'traditioneel Republikeins.'
Als Buma het Amerika van 2018 dus "onberekenbaar" en "geen vanzelfsprekende bondgenoot" noemt betekent dit dus dat hij gelooft dat Amerika alleen een bondgenoot is als een Democraat president is. Nou, slecht nieuws voor meneer de christendemocraat: Republikeinen hebben er een handje van om presidentsverkiezingen te winnen. Van de laatste zes presidenten waren er vier lid van de Republikeinse Partij.
Maar ja, misschien dat Buma zijn geschiedenis niet kent. Dat zou een hoop verklaren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten