Óók in Nederland: varkens levend in heet water gekookt

Geen categoriejun 19 2018, 21:00
De misstanden bij de slachthuizen in België zouden hier niet voorkomen. Nou, wél dus! Flink ook! RTL Nieuws heeft de rapporten opgevraagd.
Van varkens die aan de poten in een heet waterbad al spartelend en gillend hun dood tegemoet gaan tot kalveren en schapen die levend worden gevild. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft diverse rapporten vrijgegeven waarin te lezen valt dat er tientallen slachthuizen in Nederland zijn waar, in tegenstelling tot hun vlees, het niet mals is. 48 boetes aan 19 slachthuizen in twee jaar tijd! Één slachthuis kreeg zelfs 11 boetes!
Nu ben ik absoluut niet zo'n PvdD softie die een traan laat om iedere koe die een pin door z'n kop krijgt omdat ik nu eenmaal graag hamburgers eet, maar dit bericht maakt mij zelfs lichtelijk onwel. Hoe moeilijk is het om dieren 'normaal' te slachten en je na de eerste boete eens even achter de oren te krabben wat betreft je werkwijze?
En dat een autoriteit als de NVWA zelfs na 11 boetes nog niet het benul heeft om de tent te sluiten is mij ook een raadsel! Ze spreken in de rapporten zelf van 'ernstig vermijdbaar lijden' wat, helemaal na meerdere boetes, wel een keer tot sluiting of een miljoenenboete zou mogen leiden. De NVWA reageert met "We grijpen in met een middel dat in verhouding staat tot de ernst en de frequentie van de overtreding." dus had er in de afgelopen twee jaar wel een wat harder geluid vanuit de NVWA mogen komen waar zij iets meer deden dan alleen boetes uitdelen. Die hadden flink hoger kunnen zijn als deze rapporten eerder waren uitgekomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten