Ook Rutte krijgt het door: "Vluchtelingenaantallen moeten flink omlaag"

Geen categoriejan 07 2016, 16:00
Een schokkende onthulling, of toch niet? De uitspraak waarvan je wist dat hij (ooit) zou komen.
Het is feest in Amsterdam, althans voor premier Rutte en vicevoorzitter van de Europese Commissie Timmermans: Nederland is vanaf nu, hetzij voor een half jaartje, voorzitter van de EU. Hoewel deze taak an sich belangrijker klinkt dan zij daadwerkelijk is, kreeg onze premier vandaag wel de kans om zijn 'focus' voor Europa uiteen te zetten. Dat deed hij in een persconferentie, waarin werd gevraagd wat hij concreet wilde bereiken het komende half jaar. Met betrekking tot het aantal asielzoekers/vluchtelingen (kies maar wat het beste klinkt) dat Europa binnenkomt vertelde hij in zijn beste Engels:

These numbers have to come down very much.

Als dat het toekomstige beleid van de Europese Unie is en dan toch eindelijk wordt ingezien wat iedereen al maanden weet, is er misschien toch nog een sprankje hoop. Toch zijn we nog ver verwijderd van een oplossing. Timmermans had te melden dat Europa een deel van die oplossing moet zijn, en niet van het probleem. Dat kan zo zijn, maar op dit moment blijft het helaas nog bij woorden, en laten de daden nog steeds op zich wachten.
Het is alleen jammer dat de gevolgen van dit probleem niet netjes op hun beurt wachten. Die zijn namelijk al meer dan zichtbaar en tastbaar, zoals wel weer bleek tijdens de massa-aanrandingen in Keulen rondom de jaarwisseling. Ook in Parijs is het op dit precieze moment, een jaar na de barbaarse aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, onrustig nadat een man daar met een mes en bomgordel een politiebureau wilde binnendringen. Details zijn er uiteraard nog niet, maar de berichten dat de man 'Allahu akbar' schreeuwde, lichten alvast een tipje van de sluier op.
Maar we moeten hoopvol blijven: misschien zal het Nederlandse voorzitterschap een historische periode worden waarin alle problemen va Europa in één klap worden opgelost. Maar waarschijnlijk ook niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten