Oost-Europese criminelen hebben vrij spel: ''De straffen in Nederland zijn voor hen een lachertje''

Oost-Europese criminelen hebben vrij spel: ''De straffen in Nederland zijn voor hen een lachertje''

Er wordt aan de bel getrokken door de eigenaar van een supermarkt in Vinkel. Zijn supermarkt werd beroofd door een groep Oost-Europeanen. De politie vertelde bij de aangifte dat ze niets voor hem konden doen, omdat hij geen prioriteit is voor de politie als eigenaar van een winkel.

Dat is erg hard om te horen, maar het is de realiteit van vandaag de dag. Rondtrekkende bendes uit Oost-Europa hebben vrij spel in Nederland, omdat er binnen korte tijd geen mogelijkheid is om de criminelen te identificeren en te kunnen bewijzen dat ze iets gedaan hebben. Daarbij is er ook onderbezetting bij de politie, waardoor er niet de mankracht is om dit soort dingen op te lossen,

Tot nu toe is het lastig om iemand lang in de cel te houden, zegt het Openbaar Ministerie. Bij winkeldiefstallen of zakkenrollerij is vaak een eerdere veroordeling nodig. Juist die veroordeling ontbreekt, omdat de dieven kort achter elkaar toeslaan en weer verdwijnen. Voor het tot een rechtszaak komt, zijn ze met de noorderzon vertrokken.

In dit digitale tijdperk en de globaliserende wereld wordt criminaliteit steeds internationaler. Grenzen hebben geen betekenis meer en zeker niet als er geen grenzen zijn, zoals in de Schengenzone. De criminelen kunnen toeslaan en niet zo lang later al in een ander land zijn. Als overheid dien je de legitimiteit van je eigen positie te waarborgen, niet alleen voor jezelf, maar zeker tegenover de bevolking.

Steek meer kapitaal in de veiligheid van een land en ontwikkel mee in deze nieuwe vorm van misdaad. Een goede stap zou zijn om grenscontroles weer in te voeren, maar daar wil de politiek haar vingers niet aan branden. Zorg er dan in elk geval voor dat je als nationale overheid, of als provincie de mogelijkheden hebt om deze problemen op te vangen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties