Op naar een vrij Verenigd Koninkrijk: Brexit-onderhandelingen gaan vanmiddag écht beginnen

Op naar een vrij Verenigd Koninkrijk: Brexit-onderhandelingen gaan vanmiddag écht beginnen

We moeten jaloers zijn op onze Britse vrienden.

Je kunt niet alles hebben in het leven, maar je vraagt je onderhand toch af of we in Nederland iets kunnen hebben. Onze commando's worden kapotgemaakt, niveauloos vrouwenvoetbal wordt ons opgedrongen, en D66 wordt vrijwel zeker lid van een nieuwe regering. Oh ja, en ondertussen geven we de megalomanen in Brussel ook nog eens alles wat ze willen.

Dat doen ze in het Verenigd Koninkrijk dan toch een stuk beter:

De eerste inhoudelijke onderhandelingen over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de EU beginnen vanmiddag in Brussel.

Na vier dagen van naar verwachting intensieve gesprekken geven EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de Britse brexitminister David Davis donderdag een persconferentie over de resultaten.

Natuurlijk zaten de twee heren vorige maand al een dag samen in een kamer en spraken ze af om zo snel mogelijk met een deal op de proppen te komen, maar geen hond die eraan twijfelt dat het nog wel even duurt voordat er echt een akkoord is. De EU en het VK zijn het op een aantal belangrijke punten namelijk totaal niet eens met elkaar. Met name de rechten van (Europese) burgers en de financiële afrekening konden weleens problemen opleveren.

Oh ja, en dan is er ook nog de kwestie van de grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland. Historisch gezien is dat natuurlijk ook niet de gemakkelijkste zaak.

Er zijn dus zeker problemen te verwachten -- niet alleen vandaag, maar ook in de komende weken en maanden.

Toch moeten wij Nederlanders jaloers zijn op de Britten. Ze moeten flink onderhandelen ja, maar als het allemaal achter de rug is hebben zij hun soevereiniteit en dus hun vrijheid terug. In Nederland kunnen we daar alleen maar van dromen. Sterker nog, bij ons wordt de macht van Brussel niet ingeperkt, maar continu uitgebreid. En dat terwijl wij, kiezers, al verschillende keren hebben aangegeven dat we het helemaal gehad hebben met het Grote Europese Project van de elites.

In het Verenigd Koninkrijk doen ze dat heel anders. Het volk werd om zijn mening gevraagd... en die mening wordt nu uitgevoerd. Daar kunnen we in eigen land het één en ander van leren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties