Opgepast: Minister update Rijkswaterstaat tot Flitsmeister-niveau

Geen categorienov 05 2018, 9:00
Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen (VVD), grijpt in op de infrastructuur en wil het aantal files verkleinen. Volgens haar probleemanalyse wordt één op de vijf files veroorzaakt door een ongeluk en omdat een aantal ongelukken wordt veroorzaakt door onoplettendheid tracht de minister verkeersdeelnemers te triggeren door hen te laten weten dat er meer boetes zullen worden uitgeschreven. Meer boetes? Wel ja, ze heeft het aantal personen die verkeersovertredingen mogen bestraffen verhoogd.
Vanaf nu kan het zomaar zijn dat u door een onschuldig uitziende wagens van Rijkswaterstaat op de bon wordt geslingerd, tenminste als er iemand met een BOA-status aanwezig is. BOA staat voor 'buitengewoon opsporingsambtenaar', dat is iemand die bij besluit van een bewindspersoon aanvullende bevoegdheden heeft. Vaak zijn deze toegespitst op het handhaven van specifieke wetten, denk bijvoorbeeld aan de taak om het gebruik van sociale media achter het stuur terug te dringen. Of aan de BOA's die de wijken rondgaan om de parkeerbelastingen te heffen wanneer deze niet zijn betaald middels een parkeerticket. Al eerder in 2017 kregen een aantal ambtenaren van dienst deze status.
Welke specifieke bevoegdheden de BOA's dit keer van de minister hebben gekregen is onduidelijk. Dat het nodig is moge duidelijk zijn. Afgelopen week was er een normatief relletje in de media te lezen over de zogenaamde filefilmers. Instanties werden toen kwaad op omstanders die te pas en te onpas beelden maakten van een ongeluk op de A58 en deze online publiceerden op sociale media. Nu is filmen op de weg terwijl je een auto bestuurd gewoon verboden, dus dat lijkt mij het punt. Maar volgens Jelle Slot is dit ernstig vanwege andere redenen: "Mensen herkennen dan het kenteken van de auto van hun zoon op Facebook of Twitter. Dat is het ergste dat je kunt meemaken." En inderdaad, stel je voor dat een slachtoffer zijn nummerbord terugziet.
Vanaf nu dus extra controlemogelijkheden, pas dus goed op voor wagens van Rijkswaterstaat, geüpdate tot Flitsmeister-status.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten