Oud-burgemeester Wassenaar (van D66) kreeg ten onrechte extra geld mee én mocht een jaar langer in ambtswoning wonen

Oud-burgemeester Wassenaar (van D66) kreeg ten onrechte extra geld mee én mocht een jaar langer in ambtswoning wonen

Jan Hoekema vertrok als burgemeester van Wassenaar vanwege een "gebrek aan chemie." Blijkbaar had hij wél een goede chemie met geld.

Het gebeurt niet zo heel vaak, maar heel af en toe doet de NRC iets goeds. Zo ook vandaag. Jawel, dat is dit jaar vooralsnog een unicum, maar laten we de krant maar toejuichten als diens journalisten zowaar 'journalistiek werk' verrichten.

De krant legt uit:

De extra uitkering werd vastgelegd in een ‘vaststellingsovereenkomst’ die werd ondertekend door Hoekema en Charlie Aptroot (VVD), burgemeester van Zoetermeer en tot begin dit jaar waarnemer in Wassenaar. Doel was het wachtgeld van Hoekema tien maanden lang – tot aan diens AOW-leeftijd – aan te vullen van de wettelijke vastgelegde 80 procent „tot 100 procent van de bezoldiging [...] vermeerderd met het verschil in af te dragen pensioenpremie als ware de heer Hoekema nog burgemeester”.

 

Daarnaast kreeg het oud-Kamerlid toestemming om bijna een jaar lang „tegen de geldende condities” in de Wassenaarse ambtswoning te blijven wonen, werden zijn advocaatkosten volledig vergoed en beloofde de gemeente „geheimhouding te betrachten” over de afspraken.

Het zal niemand verbazen dat dit absoluut niet de bedoeling is. Sterker nog, het was volkomen onterecht. De gemeentewet sluit extra uitkeringen aan burgemeesters uit, vertellen meerdere juristen aan het NRC Handelsblad. "De extra financiële afspraken zijn niet in overeenstemming met de wettelijke regelingen," zegt hoogleraar Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen bijvoorbeeld. "Ik ken geen politici die om dit soort aanvullingen op hun wachtgeld vragen. Wethouders doen het niet, ministers niet – dus burgemeesters zouden dat ook niet moeten doen."

Nadat de NRC bij hem aanklopte besloot Hoekema opeens op de 17.800 euro die hij extra ontving toch maar terug te storten. Volgens meneer hebben de vragen er namelijk voor gezorgd dat hij toch nog eens goed naar zichzelf in de spiegel keek en tot de conclusie kwam dat hij dit niet wilde:

"Door vragen van NRC ben ik gaan nadenken en heb voor mijzelf de conclusie getrokken dat ik het geld ga terugstorten. Het hoeft niet, maar de context waarbinnen ik tegen de overeenkomst aankijk, is veranderd. Dit deel ik maandagmiddag mee aan waarnemend burgemeester Koen van Wassenaar."

Ah nee, het hoeft niet, maar meneer doet het omdat hij dat toch netter vindt. Uhu. Natuurlijk. Geheel vrijwillig enzo. Natuurlijk wel nadat het hem duidelijk werd dat hij negatieve pers zou krijgen, maar ook dat is min of meer toevallig. Nee?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer