Oud-Hofstadgroeplid Jason Walters maakt gehakt van deradicaliseringstrajecten: 'Ze creëren schijnveiligheid!'

Geen categorieaug 25 2017, 16:00
'Deradicaliseringsprogramma's zijn een gevaarlijke dwaling', aldus Jason Walters.
Jarenlang zat hij in de cel om zijn lidmaatschap van de Hofstadgroep, de Nederlandse terreurcel die begin vorig decennium eropuit was om aanslagen in ons land te plegen. Zover kwam het gelukkig nooit, en aardig wat leden belandden in 2006 in de cel. Omdat het natuurlijk wel Nederland blijft en we hier niet zo van straffen zijn - 'heropvoeden' vinden we leuker - zijn die jongens inmiddels weer op vrije voeten. Eén van hen, Jason Walters, heeft echter daadwerkelijk wat geleerd gedurende zijn tijd in de nor. Zoals De Dagelijkse Standaard vorig jaar al schreef is deze jongen gederadicaliseerd, puur omdat hij zelf de wil en kracht had om de waarheid in te zien:

Hoewel veel moslimextremisten in de gevangenis juist radicaliseren gold het tegendeel voor Walters. Hij deradicaliseerde juist. Dat gebeurde door zelfstudie en reflectie. Zijn uiteindelijke conclusie: de radicale Islam is een ideologie van de haat en hij wil er niets meer mee te maken hebben.

Nu waarschuwt hij ons voor een enorme fout.
Zoals we zien is deradicalisering dus zeker mogelijk, maar moet het initiatief vanuit de persoon zelf komen, wat helaas zeer, zéér zeldzaam is. Walters weet natuurlijk als geen ander hoe radicalen in elkaar zitten, en deelt nu zijn visie erop in een serie tweets over het onderwerp 'deradicaliseringstrajecten'. Je weet wel, zo'n traject waar je als gevaarlijke gek in moet om op magische wijze genezen te worden van je extremistische opvattingen. Probleem is alleen: ideologieën zijn heel moeilijk, zo niet vrijwel onmogelijk om uit iemand te halen. Dit schrijft Walters in zijn tweets:

Van de voormalig hofstadgroep zijn er slechts 2, wellicht 3 mensen die daadwerkelijk gederadicaliseerd zijn. Geen van deze personen heeft ooit in een programma gezeten, maar hebben er zelf besloten uit te stappen. De gevallen die beschreven worden zijn mensen die kennelijk (beschreven in artikel) zijn mensen die waarschijnlijk door dubieuze figuren zijn begeleid en op de markt zijn gezet als 'gederadicaliseerd'. Maw, 'gederadicaliseerd' was in sommige gevallen een label dat iemand opgeplakt kreeg na een paar gesprekjes met zelfbenoemde 'deradicaliseringsexperts' en wellicht ook overijverige ambtenaren. Dit label is snel verleend om 'succes' programma te promoten. Dit is ook de reden waarom 'deradicaliseringsprogrammas' een gevaarlijke dwaling zijn; ze creëren schijnveiligheid. Degenen die het aanbieden hebben sterke financiële prikkel om hun succes te overdrijven. Dit is een giftige combi die ernstige fouten onvermijdelijk maakt.

Nou, zeg het maar: wat is hier gelogen aan? Ik zou het niet weten, en als zelfs het NRC schoorvoetend moet toegeven dat er weinig heil in zit, dan weet je wel hoe laat het is: tijd om die mensen hier überhaupt niet meer naar binnen te halen, en ze lekker in hun instortende kalifaat te laten gaarkoken. Hier zijn ze in ieder geval niet welkom, want de kans op een nuttige bijdrage aan ons land is nul komma nul.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten