Oud-minister Hillen (Defensie) kan het niet langer aanzien: 'we moeten echt eens naar die NAVO-norm toe!'

Oud-minister Hillen (Defensie) kan het niet langer aanzien: 'we moeten echt eens naar die NAVO-norm toe!'

Oud-minister van Defensie is de zoveelste die erop wijst dat Nederland - en andere Europese landen - hun zaken nu echt eens op orde moeten stellen wat betreft een degelijk budget voor de verdediging van ons land.

Er zijn veel posten waar je als overheid geld aan uit kunt geven, en vele van die uitgaven zijn niet bepaald omstreden als je kijkt naar verschillen op het politieke spectrum. Zorg, onderwijs, infrastructuur: zijn dat eigenlijk wel zaken waar een overheid zich echt mee bezig zou moeten houden, vragen bijvoorbeeld onze libertarische vrienden zich wel eens af. Toch is er één iets wat eigenlijk volgens iedereen wel een overheidstaak zou moeten zijn: het veilig houden van ons land.

Je zou dan ook verwachten dat geen enkele partij het belang van Defensie durft te relativeren, vooral nu landen als Rusland, Iran en Noord-Korea weer onvoorspelbaarder dan ooit zijn en terreurgroepen als moordenaarsbende ISIS grote delen van de wereld onveilig maken. Helaas is dat precies wat er dus wél gebeurt: vrijwel geen enkele partij is bereid om echt stevig te investeren in waarschijnlijk de belangrijkste taak van een nationale overheid.

Ook oud-minister van Defensie Hans Hillen, verantwoordelijk voor die post tijdens het eerste kabinet van Mark Rutte, kan deze verloedering van onze veiligheid ook niet meer aanzien. Nederland heeft een achterstand in 'oefeningen, voorraden, reserveonderdelen, munitie, brandstof en een achterstand in investeringen'. Hij gaat in op het feit dat zijn partij, het CDA, slechts een doekje voor het bloeden biedt wat betreft extra geld: die 2 miljoen is echt pas een beginnetje, aldus Hillen. We zullen naar die NAVO-norm moeten gaan, en snel een beetje, is het devies. En ja, geef hem daar maar eens ongelijk in!

Toch is dit wel een aardig hypocriete opmerking van Hillen: hij was het immers die jaren terug nog een miljoen aan bezuinigingen door de Nederlandse krijgsmacht joeg. Maarja: alles leden van dat kabinet blijken enorme draaikonten te zijn, met de premier voorop. Hoe dan ook heeft Hillen wel een goed punt wanneer hij zegt dat het lastig is om genoeg geld los te peuteren hiervoor: er zijn immers nauwelijks mensen die ervoor "op de barricades gaan staan", zoals bij de zorg en het onderwijs wel snel gebeurt. En dat is best logisch, want dat soort zaken hebben een veel grotere impact op het dagelijkse leven van de gemiddelde Nederlander. Helaas is Defensie nou juist wel datgene wat, welliswaar op de achtergrond, dat dagelijkse leven mogelijk maakt. En juist daar snoept men als eerste geld weg als het ergens anders nodig is.

Laten we dan ook hopen dat politici ooit eens zullen beseffen dat de wereld nu eenmaal niet pacifistisch is ingesteld, en dat je zonder goede verdediging nergens bent.. wat links ook voor mooie praatjes over 'de eeuwige wereldvrede' verkondigt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
Defensie NAVO-norm Hans Hillen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties