Oud-NSA directeur William Binney komt naar Nederland voor Brunel om aan IT-beveiliging te werken

Geen categorienov 16 2016, 7:00
De NSA staat erom bekend dat het tegenwoordig op grote schaal mensen afluistert, en emails en internet-gebruik in de gaten houdt. Daardoor is de Amerikaanse inlichtingendienst tegenwoordig enigszins controversieel.
Binnen de NSA zelf was er echter de laatste jaren flink wat kritiek op die uitbreiding van de werkzaamheden. Eén zo'n interne criticus was William Binney, de voormalige Global Technical Director van de organisatie. Binney werkte maar liefst 30 jaar lang voor de NSA, maar nam uiteindelijk ontslag toen de inlichtingendienst de aandacht verlegde van gericht onderzoek naar grootschalige data-spionage. Volgens de inlichtingenofficier was dat niet alleen weinig effectief, maar ook nog eens in strijd met de Amerikaanse grondwet. Aangezien hij een principieel man was verbond hij daar zijn conclusies aan. Hij stapte dus op.
Hoewel hij niet meer voor de NSA werkt is Binney natuurlijk nog steeds een grote expert op het gebied van IT Security. Hij weet hoe de NSA én hackers -- uit het Westen, maar ook uit Rusland en China -- werken en is dus in staat om het Nederlandse bedrijfsleven én de politiek hierover te informeren.
Dat is de reden waarom Brunel Binney naar Nederland haalt. Hij zal ons land bezoeken voor een serie lezingen en een aantal rondetafeldiscussies. De focus zal daarbij liggen op strategische uitdagingen rond informatiebeveiliging.
Het is de bedoeling van Binney en Brunel dat de lezingen en discussies (toekomstige) IT-specialisten in staat stellen om beter te functioneren en de IT veiliger en betrouwbaarder te maken. Marco Visser, Directeur IT bij Brunel, legt uit:

"Brunel medewerkers worden permanent opgeleid op basis van de nieuwste inzichten op het gebied van IT Security. Dat vinden we van het grootste belang: voor onze klanten, maar ook voor onszelf. Om onze klanten van de juiste adviezen te voorzien op het gebied van IT-security en IT-strategie is het van groot belang verschillende perspectieven op dit vakgebied te bespreken met topexperts. Binney is zonder twijfel een topexpert op het gebied van digitale spionage en de bedreigingen ervan."

Binney zal vanaf 27 november tot 4 december in Nederland zijn. Met zijn hulp en kennis wil Brunel een nieuwe generatie IT-ers opleiden die, in de woorden van Visser, "in staat is alternatieven te ontwikkelen en die vervolgens bruikbaar te maken." Dit betekent onder meer dat er permanente opleidingsprogramma's op alle niveau's moeten worden aangeboden en dat er geïnvesteerd wordt in kundige professionals die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Het bezoek van Binney past daarin. Zoals Visser stelt: "Wij willen dat onze klanten en medewerkers toegang hebben toch zijn kennis en ervaring."
Naast de lezingen en discussies zal Binney ook als gastspreker aanwezig zijn bij CIODAY 2016.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten