Oud-president Egypte Mohammed Morsi veroordeeld tot 20 jaar cel

Oud-president Egypte Mohammed Morsi veroordeeld tot 20 jaar cel

De Moslimbroederschap wordt - terecht - geïsoleerd.

Mohammed Morsi, de ex-president van Egypte en een islamist pur sang, is zojuist veroordeeld tot 20 jaar cel. Dat bericht de NOS.

Een rechtbank in Egypte heeft de afgezette president Morsi veroordeeld tot 20 jaar cel. Hij wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de dood van demonstranten in december 2012. Bij de protesten kwamen zeker 10 mensen om het leven. Ze werden aangevallen door aanhangers van de Moslimbroederschap, de partij van Morsi, oordeelt de rechter.

Tijdens zijn presidentschap ontwikkelde Morsi zich razendsnel in een religieuze dictator die de sharia wilde invoeren als officiële wet van het land, en die alle soorten critici op vreselijke wijze behandelde. In zijn Egypte was kritiek niet langer toegestaan. Natuurlijk was dat ook zo toen Hosni Mubarak nog president was, maar er is wel één groot verschil: Mubarak was in essentie seculier, Morsi niet. Misschien dat dit niet heel veel uitmaakt voor de slachtoffers van een dictatuur, maar zeker wel voor de rest van de wereld.

Hoe dan ook, het is prima dat Morsi decennialang wordt vastgezet. Deze man - nogmaals - is een revolutionaire islamist die zijn land helemaal wil transformeren. En dan niet op een wijze die acceptabel is voor het Westen - of voor vrijheidlievende mensen uit andere delen van de wereld.

De enige 'maar' is dat Morsi nu wel in staat is om bevelen door te geven aan de Moslimbroederschap. De autoriteiten zullen hem proberen te isoleren, maar er hoeven maar één of twee sympathisanten rond te lopen onder de bewakers in de gevangenis en hij kan alsnog communiceren met zijn mede-radicalen. In het verleden hebben we maar al te vaak gezien dat dit soort types uiteindelijk toch nog vrijkomen... waarna ze alsnog een greep naar de macht doen. En dan met succes.

Egypte doet er verstandig aan om deze mogelijkheid uit te sluiten met Morsi. Hoe dat precies kan is aan de nieuwe president, generaal Al-Sisi.

Lees meer over:
Moslimbroederschap Egypte

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer