Oud-VVD-Kamervoorzitter Frans Weisglas: Rutte moet niet opnieuw de premier worden

Oud-VVD-Kamervoorzitter Frans Weisglas: Rutte moet niet opnieuw de premier worden

Frans Weisglas. Bron: Screenshot Omroep WNL.

Alhoewel premier Rutte denkt met zijn interview bij Nieuwsuur een stap te hebben gezet naar een kabinet-Rutte IV, zijn er inmiddels ook prominente VVD'ers die zo'n ambitie niet op z'n plaats vinden.

Onder hen ook Frans Weisglas, die van 2002 tot 2006 de voorzitter van de Tweede Kamer was. Hij laat weten bij BNR Nieuwsradio dat de VVD-leider gewoon in de Tweede Kamer moet gaan zitten 'om dualisme gestalte te geven.'

Weisglas: "Dualisme is heel simpel, de Kamer heeft een eigen positie, controleert de regering en is niet de schildknaap van het kabinet, dat moet nu waargemaakt worden. Ik denk dat het het allerbeste zijn zou zijn als de politieke leiders van alle coalitiepartijen, Kaag Hoekstra, Ploumen en Rutte, dat al die leiders niet in het kabinet gaan zitten, maar vanuit de Kamer ervoor zorgen dat dat dualisme gestalte gaat krijgen. Zo nieuw is dat niet. Buma en Pechtold hebben dat ook gedaan."

Morgen in de Tweede Kamer krijgen parlementariërs de mogelijkheid om die stap van Rutte te verlangen, mochten ze het met hun voormalige Voorzitter eens zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties