Oud-wielrenner Karsten Kroon gaf dopinggebruik toe aan het AD. Krijgt Armstrong nu dan eindelijk zijn titels terug?

Geen categorieapr 24 2018, 12:00
Karsten Kroon heeft een bijzonder mooie wielercarriere gehad. Hij reed jaren voor het team van Rabobank, ontpopte zich tot een zeer goede klassieker-specialist, en won zelfs een etappe in de Tour de France.
Het is een indrukwekkend palmares. Niet iedere wielrenner komt zelfs maar in de buurt van dat soort prestaties, hoewel hij natuurlijk niet te vergelijken is met een man als Nikki Terpstra, de Nederlander die de afgelopen twee seizoenen écht huis houdt in bij de absolute wereldtop hoort.
Helaas voor Kroon-fans blijkt nu dat hij -- net zoals zoveel andere wielrenners -- tijdens zijn loopbaan doping heeft gebruikt. Dat heeft hij zelf toegegeven tegenover Thijs Zonneveld van het AD. die legt vandaag uit in zijn krant dat hij en Kroon vorig jaar met elkaar spraken omdat het AD Kroon eigenlijk wilde inzetten als wielren-analist. Maar, omdat er verdenkingen bestonden over Kroons mogelijke gebruik wilde Zonneveld daar eerst duidelijkheid over hebben. En, oh ja, als hij daadwerkelijk gebruikt had zou hij dat publiekelijk moeten toegeven voor hij aan de slag kon gaan bij het AD. Een analist moet immers transparant en open kunnen zijn.
Ja, gaf Kroon toe, hij had inderdaad gebruikt. En hij was bereid om dat toe te geven. Maar toen gebeurde er iets in zijn privéleven, waardoor hij toch niet naar de Giro kon:

Wat volgde was een mailwisseling waarin we gedachten uitwisselden over de impact van zijn bekentenis op de huidige generatie en over de journalistieke relevantie. We kwamen niet meer op dezelfde lijn. Kroon wilde niet bekennen, ik wilde niet medeverantwoordelijk zijn voor het beschermen van zijn geheim. Dat staat haaks op wat ik moet doen als journalist. Bovendien roep en schrijf ik waar ik kan dat we de zwijgcultuur in het wielrennen moeten doorbreken. Er vervolgens zélf aan meedoen zou ronduit kwalijk zijn.

Kroon eiste vervolgens niets. Hij liet het aan Zonneveld om te beslissen wat die zou doen met Kroons bekentenis. Het enige wat hij wel zei was dat het volgens hem totaal niet zou helpen als de zoveelste ex-coureur aan de schandpaal genageld werd. Wat was het nut daarvan? Hij fietst niet meer. Wie maakt zich daar druk om?
Zonnevelds redenering: het maakt wel degelijk uit. Ten eerste is er 'gelijke monniken, gelijke kappen,' en ten tweede is Kroon commentator voor Eurosport. Dus ja. Het heeft zijn inziens wel degelijk nieuwswaarde.
En dat is natuurlijk ook zo. Voor mij is de belangrijkste reden dat we nou eindelijk eens moeten toegeven dat de hele wielrennertij toen strak stond van de doping. Daarom is het volstrekt belachelijk dat een man als Lance Armstrong totaal kapot is gemaakt... terwijl al zijn collega's precies hetzelfde deden. Maar zij komen er wél mee weg.
Dat is ronduit oneerlijk. Armstrong dient zijn Tourzeges en andere overwinningen per direct terug te krijgen. De enige reden dat hij het moest ontgelden is dat hij Amerikaan is... en dat de Fransen een hekel aan hem hadden omdat hij 'hun' Tour jarenlang domineerde. Oh, en al die oud-collega's die hem van alles en nog wat kwalijk namen toen hij bekende... die mogen publiekelijk door het stof en hem zijn excuses aanbieden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten