Overheid trekt 48 miljoen uit voor 'bed-bad-brood-regelingen'

Overheid trekt 48 miljoen uit voor 'bed-bad-brood-regelingen'

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) heeft een akkoord bereikt met gemeenten om mee te werken aan de opvang van uitgewezen asielzoekers. Voorwaarde hiervoor is dat asielzoekers die gebruik willen maken van de regeling meewerken aan hun uitzetting. Dat meldt Trouw.

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen zijn de eerste gemeentes die met de nieuwe regelingen zullen gaan beginnen. Mocht het na drie jaar inderdaad zo zijn dat hierdoor uitgeprocedeerde asielzoekers weer huiswaarts keren, dan komen er nog drie locaties bij die ook de regeling mogen introduceren in hun gemeente.

Gemeenten die meewerken hebben beloofd dat zij op de lange termijn zullen stoppen met de bed-bad-broodvoorzieningen. Dit is opvallend gezien het feit dat Amsterdam de hakken in het zand zette toen het linkse bestuur nog maar net in de raadszaal plaatsnam.

Echte details over de regeling wil de staatssecretaris nog niet noemen, dat komt volgende week. Op zich klinkt het akkoord prima maar de kans is meer dan aanwezig dat er ergens een addertje onder het gras zit dat volgende week pas naar buiten komt. De draai van het Amsterdamse college is namelijk niet zo makkelijk te verklaren en het gaat hier wel om 48 miljoen, exclusief de kosten die gemeenten zelf hebben besloten te dragen.

Voor hetzelfde geld werken die uitgeprocedeerden zo goed mogelijk mee aan hun uitzetting maar kunnen ze alsnog niet terug, wat dan? Het is namelijk algemeen bekend dat diverse landen niet meewerken aan het terugnemen van hun asielzoekers en dan houdt het voor veel lokale politici al snel op.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties