Overijsselse economie in gevaar: vijfhonderd projecten tot stilstand gedwongen wegens stikstofplan

Overijsselse economie in gevaar: vijfhonderd projecten tot stilstand gedwongen wegens stikstofplan

De Overijsselse economie loopt mogelijk spaak. Oorzaak? De Raad van State deed uitspraak over Programma Aanpak Stikstof (PAS), waardoor projecten nu door middel van een plan moeten aantonen dat zij geen schade zullen toebrengen aan de natuur. Het regent klachten en 500 projecten staan stil! Via RTV Oost.

Projecten mogen pas doorgaan als er een degelijk stikstofplan is ingediend. Tot die tijd staan alle projecten die hier niet aan voldoen, on hold. Landelijk gaat dit om zo'n 3.000 projecten die zijn aangemeld bij het PAS, waarvan 500 in Overijssel. Stallen, wegen en andere bouwprojecten hebben maar zo'n plan op te stellen, want anders mogen ze niet doorgaan. Daardoor lopen er nu 248 procedures (waarvan 170 vanuit de agrarische sector), 14 beroepszaken tegen de Raad van State en nog een 100 beroepen tegen PAS vergunningen.

In veel gevallen is het simpelweg niet aan te tonen dat vrijgekomen stikstof geen schade toe zal brengen aan de natuur. Dat maakt zo'n plan opstellen en verantwoorden ontzettend complex. Het effect is dus nu dat bureaucratie flinke schade toe kan gaan brengen aan de Overijsselse economie, waardoor die mogelijk zelfs tot stilstand komt. Dat meent Gert Brommer, Statenlid van de VVD.

Het is totaal absurd dat zulke maatregelen zo'n groot effect hebben. Niet omdat ze dat niet moeten kunnen maar vanwege het feit dat de criteria zo waardeloos zijn opgesteld. Had dan voorschriften gegeven waaraan moet worden voldaan! Dan was direct helder wie voldoet aan de eisen en wie niet.

Je kunt dan ook prima ruimte laten voor uitzonderingen die je nader bekijkt en per geval beoordeelt. Die beoordeling laat je dan degelijk onderbouwen en zo kun je sneller helderheid geven voor allerlei projecten die nu maar moeten wachten op uitspraken van de rechter.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties