Minister Blok wéér door het stof - Ministerie vergeet opnieuw details geheime steun aan rebellen onleesbaar te maken

Geen categoriejun 21 2019, 21:00
Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gaat wéér door het stof. Ambtenaren van zijn ministerie hebben wederom een fout gemaakt bij het censureren van gevoelige informatie over de geheime steun aan Syrische rebellen. Blok 'betreurt de gang van zaken', alweer. Via het AD.
De eerste keer dat dit fout ging betrof het 2.000 pagina's over geheime steun aan Syrische rebellengroeperingen, die werden opgevraagd door Nieuwsuur en Trouw. Het betrof staatsgeheimen, dus moest er van alles gecensureerd worden. Twee namen van strijdgroepen waren per ongeluk niet gecensureerd, waardoor de geest direct uit de fles schoot.
Al snel werd bekend dat Nederland bekende terreurorganisaties zoals Levant Front, Brigade 51, Mujahedi Horan, Sultan Murad Brigade, het Vrije Idlib Leger en (wellicht onbedoeld) Jabhat al-Shamiya steunde met pick-uptrucks, tenten, uniformen, computers en telefoons.
Documenten werden offline gehaald, een commissie deed onderzoek en vervolgens werden nog eens 300 pagina's onleesbaar gemaakt. Ook dat blijkt nu echter niet genoeg! Nog steeds bepaalde groepen bij naam genoemd, waren er vlaggen en logo's van strijdgroepen te zien én werd zelfs de naam van één van de meewerkende bedrijven (die het steunprogramma uitvoerde) openbaar gemaakt. Oeps!
Minister blok is inmiddels wel een keer zat van al dat 'gang van zaken betreuren' en zet nu zijn ambtenaren op de gang, die dat betreuren, zodat Blok zaken kan gaan doen met een externe partij. Meneer acht het namelijk wenselijk dat er bij de volgende controle "externe technische expertise" gewenst is.
Het is toch te triest voor woorden dat een ministerie nu professionals in moet huren om staatsgeheimen te censureren, omdat de eigen ambtenaren kennelijk te incapabel zijn (of opzettelijk lekken). Wat een belachelijke vertoning.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten