Paniek! 1.500 migranten in levensgevaar in Libië, UNHCR op achterste benen: 'laat ze vrij'

Paniek! 1.500 migranten in levensgevaar in Libië, UNHCR op achterste benen: 'laat ze vrij'

In Libië is weer eens stront aan de knikker en migranten zitten vast. Zo'n 1.500 migranten zitten in detentiekampen. Het land sterft sinds 2011 een langzame dood en toont weinig teken van een wederopstanding. Gelukkig is de VN er nog voor drukdoenerij.

De migranten in Libië zouden volgens VN-organisatie UNHCR in levensgevaar verkeren. Goh, wie niet aldaar? Ruim 9.500 personen zouden het geweld rondom de hoofdstad Tripoli zijn ontvlucht. Onder hen ook migranten en zij moeten zo snel mogelijk in veiligheid worden gebracht, aldus creditcard-verstrekker UNHCR: de migranten zijn belangrijker dan de Libiërs of zo...

"Dit zijn mensen die in de meest kwetsbare en gevaarlijke situaties verkeren. Ze moesten conflict of vervolging in hun eigen land ontvluchten, om vervolgens opnieuw vast te zitten en omringd te worden door conflict"

Scherpe analyse hoor!

De duizenden migranten in Libië 'verkeren in levensgevaar' nadat zij 'zijn gevlucht' en nu moeten ze 'weer vluchten'. Je zou zeggen dat de migranten al behoorlijk wat kilometers hebben gemaakt en een afstand van 250 kilometer overbruggen ook kunnen behappen.

Veel meer zorgen zouden we ons moeten maken om de bewoners van Tripoli, die buiten hun gewoonten om ineens moeten gaan reizen voor geweld. Wiens land wordt gekoloniseerd door een regering dat "internationaal erkend" wordt: de reden waarom Haftar op de hoofdstad marcheert.

Maar de VN is goed in vliegen afvangen. In het organiseren van PR-stuntjes zodat Westerlingen denken dat er 'iets goeds gebeurt in de wereld'. Echter blijft de VN een vehikel van diplomatiek getouwtrek en PR-berichtjes in de kranten. Maar daar blijft het bij. Creditcard verstrekker UNHCR komt in veel gevallen te laat in actie.

Of pas in actie komt als de massagraven worden ontdekt. En de VN houdt haar mond als het noodzakelijk is deze te openen terwijl ze haar mond opent wanneer weinig aan de hand is. Heel nuttig allemaal. Zoals in 2011 toen het land definitief de strop kreeg en een 'internationale coalitie' Moammar al-Qadhafi tot puin bombardeerde. Waar was de VN toen eigenlijk mee bezig?

Naïeve Hillary Clinton werkte mee aan het slopen van Libië

[caption id="attachment_224330" align="aligncenter" width="400"]En wat was het toch weer een succes! Bron: Voice of Amerika / Wikimedia Commons En wat was het toch weer een succes! Zonder defensieapparaat was Libië al snel hulpeloos. Nu al 8 jaar in chaos... Bron: Voice of Amerika / Wikimedia Commons[/caption]

Sinds 2011 is Libië soort van in handen van de VN en allerlei andere groepjes onbekenden en wordt er toevallig veel in mensen gehandeld. Net als 200 jaar geleden. 500 jaar geleden en 850 jaar geleden. Het enige dat is veranderd zijn de 'vlaggetjes' die u in de kranten ziet. Oh ja, en de wapens.

Het is zeer opmerkelijk.

En competent zijn de lui bij UNHCR evenmin: 150 migranten werden uit het kamp in Ain Zara 'gered': dat is dan een prestatie en verdient een berichtje in de NRC. Studenten uit Libie, ja die zijn er, spreken er schande van dat dit hun land is overkomen. Maar ach, dan leest een goedlachse professor zijn krantje en denkt 'oh wat erg' en gaat naar zijn werk.

Ondertussen gaat de mini-burgeroorlog gewoon verder.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
immigratie Libië

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties