Pegida demonstratie Eindhoven toch verboden: 'veiligheid kan niet worden gegarandeerd'

Geen categoriejun 07 2019, 17:00
De door Pegida op zaterdag geplande demonstratie in Eindhoven is toch verboden. Burgemeester Jorritsma maakte dit via de gemeente vandaag bekend. Dat meldt Het Parool.
Eergisteren berichtten wij (Teunis Dokter) al over de demonstratie, het verbod van de burgemeester en de reactie daarop van de Nationale Ombudsman. Die vond namelijk dat het inbreuk maakte op het grondwettelijk recht van Pegida om te mogen demonstreren.
Teunis maakte het argument dat de demonstratie inderdaad zou moeten worden verboden en het naar een ander tijdstip zou moeten worden verplaatst, zodat het niet de moskeebezoekers stoorde. Burgemeester Jorritsma haalt echter een ander argument aan: 'de veiligheid kan niet worden gegarandeerd'.
Hij zegt daarbij wel dat het een kwestie is van capaciteitsgebrek door de korte termijn waarop Pegida het verzoek voor de demonstratie indiende. De politie zou een maand voorbereidingstijd nodig moeten hebben. Bij de demonstratie op 26 mei kwamen zo'n twintig Pegida-aanhangers tegenover ruim 300 (voornamelijk Turkse en Marokkaanse) tegendemonstranten te staan, waarvan een aanzienlijk deel gewelddadig bleek.
En hiermee begeeft Jorritsma zich op glad ijs, want stel, even voor het gemak, dat er voor 300 man aan tegendemonstranten, zo'n 100 agenten nodig zijn. Dan zou je er voor 600 dus 200 agenten nodig hebben. Wat nu als je er maar 150 paraat kunt krijgen, zelfs met voldoende voorbereidingstijd? Is dan iedere demonstratie de nek om te draaien als de tegenbeweging zich in voldoende mate weet te mobiliseren?
Je zou dan ook demonstraties in je gemeente kunnen blijven vermijden door zo min mogelijk agenten actief te hebben. Zet de maximale beschikbaarheid op niet meer dan 100 agenten en iedere demonstratie kan worden verboden, als de verwachting is dat de tegendemonstratie groter lijkt te gaan worden dan 300 man. Lekker rustig in de gemeente dan!
Misschien zou het al heel wat helpen als dergelijke agressieve tegendemonstranten eens direct worden opgepakt en berecht. Ik ben ook geen fan van Pegida en de wijze waarop zij provoceren met hun demonstraties. Teunis maakt daar een goed punt. Maar feitelijk komt Jorritsma's redenering gewoon neer op zwichten voor de dreiging van geweld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten