Peiling! Kloof VVD en PVV blijft maar groeien, PvdA wint na weken zowaar een zetel terug

Geen categorieokt 27 2016, 19:00
Er zijn wederom verschuivingen in onze politieke wereld, maar geen van alle brengt een regeerbaar Nederland dichterbij. De belangrijkste punten van de Politieke Barometer van Ipsos op een rij.
Na weken van verliezen op verliezen is er zowaar een lichtpuntje voor de partij van - nu nog - Samsom. Niet alleen is het gelukt om deze week eens géén zetel te verliezen ten opzichte van de vorige peilingen, nee: er is zelfs een zeteltje bijgekomen! De champagneflessen zullen ongetwijfeld ontkurkt worden vanavond bij Diederik cum suis, want nu zou het zetelverlies vergeleken met 2012 nog maar 26 in plaats van 27 zetels zijn. Dat is een reden voor een feestje, of niet?
Maar serieus: hoewel de partij nog steeds afstevent op een historische nederlaag in maart (met deze uitslag hebben ze maar drie zetels meer dan 50PLUS) lijkt het erop dat de kiezer de partij weer een miniscuul beetje serieuzer neemt nu de kans reëel is dat Diederik 'Partijsloper' Samsom eindelijk opgevolgd zal worden. Kiezers lijken de PvdA tenminste weer in hun vizier te hebben: of dat goed of slecht nieuws betekent zullen we snel zien.
Wie in ieder geval alleen maar slecht nieuws te verwerken heeft is Geert Wilders. Waar de PVV enkele maanden geleden nog de grootste was in de peilingen, dalen de voorspelde zetels met het naderen van de verkiezingsdag steeds meer naar realistischere niveaus. Eigenlijk kan dit niemand verbazen, want dit is het patroon wat we elke verkiezing zien. Vantevoren zegt men en massa op hem te stemmen, maar als de dag zelf steeds dichterbij komt neemt niemand hem nog serieus.
En dat maakt de kans - als die er ooit al was - dat de PVV ooit écht zal regeren steeds kleiner. Sterker nog, op dit moment is Nederland simpelweg onregeerbaar te noemen. Zelfs de drie grootste partijen, VVD, PVV en CDA, komt een eventuele coalitie niet verder dan 72 zetels. Een linkse coalitie is dan natuurlijk al helemaal ondenkbaar. De enige optie is een zeer brede coalitie waarbij Christenunie of SGP bovenstaande zou aanvullen, maar de kans dat één van beide partijen met de PVV wil samenwerken is nihil, en dan hebben we het nog niet eens over de VVD en het CDA zelf. Vooralsnog houden links en rechts elkaar redelijk in balans, en de kans is groot dat dat zo blijft: de verschuivingen die we nu zien lijken vooral binnen deze blokken plaats te vinden. Wie er uiteindelijk met de felbegeerde coalitie naar huis gaat? Dat is nog lang niet duidelijk.
De volledige peiling van deze week:
[caption id="attachment_150305" align="aligncenter" width="303"]Bron: Ipsos Bron: Ipsos[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten