Peiling: PVV is alle andere partijen nog steeds de baas, PvdA zinkt steeds dieper weg

Geen categoriedec 22 2016, 20:00
46 procent van Nederland denkt dat de PVV de grootste partij wordt.
De PVV staat al maandenlang bovenaan in alle peilingen. In sommige peilingen doet de partij van Geert Wilders het beter dan in andere, maar ook in de Politieke Barometer van Ipsos is de PVV groter dan alle andere partijen: als er nu verkiezingen zouden zijn, winnen ze 29 zetels. Op nummer twee staat de VVD, die nu op 28 zetels staat. Twee weken geleden was dat nog 27 zetels, dus het gat tussen de PVV en VVD wordt kleiner.
Toch denkt maar liefst 46 procent van de ondervraagden dat de PVV bij de komende Tweede Kamerverkiezingen de grootste partij wordt. Op nummer twee komt de VVD, waarvan slechts 17 procent denkt dat die het grootst wordt. Hoewel het zetelverschil tussen PVV en VVD in de peilingen dus kleiner wordt, denken verreweg de meeste mensen dat Geert Wilders een gigantische verkiezingsoverwinning tegemoet gaat.
Die 46 procent van de kiezers zouden het best eens bij het rechte eind kunnen hebben, want het afgelopen jaar hebben we natuurlijk al meer politieke verrassingen gezien. Het EU-associatieverdrag met Oekraïne werd keihard afgewezen met een referendum, en in het Verenigd Koninkrijk stemden de kiezers tegen alle verwachtingen in om te vertrekken uit de Europese Unie. De allergrootste verrassing was natuurlijk de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in de VS – linkse mensen overal ter wereld reageerden geschokt.
Krijgt links 15 maart weer een klap te verduren? Wel als het aan Geert Wilders ligt. De PVV-leider gaat zijn uiterste best doen om de grootste te worden bij de aankomende verkiezingen en laat zich niet van de wijs brengen door valse kritiek, bedreigingen of rechtszaken. Of een verkiezingsoverwinning voor de PVV er ook toe zal leiden dat de partij gaat meeregeren, is overigens nog de vraag: veel mensen denken dat de PVV niet in de coalitie komt, zelfs als de partij het grootst wordt. Na 15 maart zal blijken of andere partijen daadwerkelijk niet willen samenwerken met de PVV of dat Wilders toch in het Torentje zal plaatsnemen.
Wat níét onzeker is, is dat de PvdA een gigantische nederlaag tegemoet gaat. De partij had gehoopt op een "Asscher-effect" met de verkiezing van Lodewijk Asscher als lijsttrekker, maar daar komt niets van terecht. De partij stond twee weken geleden op 11 zetels en is in de huidige peiling zelfs gezakt naar 10 zetels. Samsom, Asscher, het maakt allemaal niets meer uit. Nederland is helemaal klaar met de PvdA en laat de partij massaal links liggen. Fantastisch!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten