Voorspelling: deze Kerst wordt kouder dan in 2015, maar ook dit jaar geen witte Kerst

Geen categoriedec 22 2016, 21:00
Een pak sneeuw zit er dit Kerstfeest niet in, maar na de kerstdagen koelt het af.
Het is elk jaar weer de vraag: krijgen we een witte Kerst? Dankzij films en liedjes als "I'm dreaming of a white Christmas" hoort een flink pak sneeuw bij het ideaalbeeld van Kerst, maar in werkelijkheid komt zoiets in Nederland zelden voor. Ook dit jaar moeten we niet uitgaan van een witte Kerst, hoewel weerman Piet Paulusma een aantal weken geleden nog meldde dat de kans op een "winterse Kerst" op vijftig procent ligt.
Na de kerstdagen zal het echter afkoelen, meent de Friese weerman. Zelfs schaatsen op natuurijs is niet uitgesloten, dus winterliefhebbers hebben wat om naar uit te kijken. Haal de wollen truien, mutsen en handschoenen maar uit de kast en zet de warme chocolademelk en erwtensoep alvast klaar, want de winter komt er echt aan. Overigens is het ook bij temperaturen boven het vriespunt al raadzaam om je goed warm aan te kleden, want een winterse verkoudheid heb je zo te pakken. Ook is het tijd om de banden van de auto te verwisselen: het is raadzaam om de winterbanden eronder te zetten wanneer de temperatuur beneden de zeven graden komt. Vergeet trouwens niet om de bandenspanning te controleren wanneer het écht kouder wordt, want die wil nog weleens dalen als het buiten gaat vriezen.
Een witte Kerst zit er niet in, maar we gaan zeker wel een koude winter tegemoet. Vorig jaar hadden we de warmste winter ooit, maar dat record gaat komende winter zeker niet worden verbroken. Het wordt een "normale tot te koude winter" volgens Piet Paulusma, dus liefhebbers van sneeuw en ijs hoeven niet te treuren – na de Kerst gaat het helemaal los.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten