Peiling: VVD en GroenLinks verliezen, maar SP en PvdA profiteren daarvan

Geen categorieaug 19 2018, 9:45
De peilingen van Maurice de Hond zijn al een tijdje niet gehouden, maar na zes weken zien we weinig verschil. U kunt zien dat het komkommertijd was, want de verschuivingen zijn erg klein. De VVD en GroenLinks hebben een zetel verloren, maar de SP en de PvdA hebben een zetel gewonnen. De vraag is alleen hoe dat kan?
De VVD lijkt een zetel te hebben verloren vanwege de uitspraken aangaande de multiculturele samenleving. Het merendeel van de ondervraagden is het niet eens met zijn uitspraken en vinden het ook goed dat hij zijn excuses heeft aangeboden. Alleen zijn uitspraak over de Europese Unie, ''Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen'', en zijn uitspraak over de zorgen van burgers, ''Je loopt vrij snel tegen de grenzen van wat een samenleving kan hebben. Vandaar dat ik ook zeg: Ik begrijp de mensen in Amsterdam-West en in de Schilderswijk. Want als je in Benoordenhout woont, is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt ook geen last van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last'', kunnen rekenen op een meerderheid van de ondervraagden die het er mee eens is (75%, respectievelijk 59%).
Bij GroenLinks lijkt het zo te zijn dat de glans van Klaver een beetje doffer begint te worden. Hij werd neergezet als de gedoodverfde leider op links, maar door de samenwerking met de SP en de PvdA is de kans erg aannemelijk dat de zetels snel zullen switchen van partij, zoals je nu ook ziet. Dat is het nadeel van samenwerken, zeker als je linkse partijen hebt die toch vrij inwisselbaar zijn.
Het verschil met de uitslagen van de verkiezingen in 2017 blijft wel enorm. De VVD heeft vier zetels verloren, D66 heeft er zes verloren en het CDA zeven. Hierdoor blijft het Kabinet steken op 60 zetels in de Kamer in de peilingen.
Schermafbeelding 2018-08-19 om 08.05.10
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten