Peilingen! Nederland verwacht massaal dat Rutte-III een regelrechte ramp wordt

Geen categoriejul 13 2017, 19:00
Ons land is ma-te-loos positief over de coalitie die op dit moment in de steigers staat.
Het is weer tijd voor een nieuwe peiling van Ipsos, het bedrijf achter de Politieke Barometer, één van de beste manieren om te zien hoe de meningen in politiek Nederland verdeeld zijn tegenwoordig. Zoals altijd is er gekeken naar de zetelaantallen die partijen nu zouden krijgen, waarbij slechts wat kleine verschuivingen zichtbaar zijn ten opzichte van vorige week:
[caption id="attachment_170632" align="aligncenter" width="375"]Bron: Ipsos. Bron: Ipsos.[/caption]
Het wordt echter pas écht interessant als we kijken naar de andere vragen die de respondenten hebben mogen beantwoorden. Die gingen deze week, niet geheel verrassend, over de voortslepende formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Nadat christenhater Alexander Pechtold zijn hand had overspeeld en de ChristenUnie uiteindelijk toch mee ging doen, was het maar de vraag of de aanhangers van de verschillende partijen echt gelukkig zijn met deze combinatie.
Nou, niet dus.
Er kwamen meerdere vragen aan bod, zoals "Denkt u dat deze coalitie voor u positieve plannen zal doorvoeren?" en dat soort specifiekere vragen, maar waar pas écht duidelijk is wat de Nederlander vindt, was bij de bredere vraag of men denk dat deze coalitie goed zou zijn voor Nederland. Het antwoord mag inslaan als een bom bij de heren formateurs, want de kiezers van welgeteld één partij zijn in meerderheid positief erover: die van de VVD. Dat is nogal wiedes natuurlijk, aangezien dit de typische "wat maakt het uit, als we maar regeren!"-kliek is die de principes al jaren geleden in de uitverkoop heeft gedaan. Geen verrassing daar dus. Dat betekent dus echter wel dat de kiezers van geen enkele andere partij optimistisch over deze coalitie zijn. De mate van negativiteit varieert natuurlijk - ChristenUnie-stemmers zijn nog redelijk niet-pessimistisch, terwijl D66'ers en CDA'ers minder vrolijk zijn - maar feit blijft dat niemand echt zin heeft.
Dat geldt al helemaal voor PVV'ers: maar 5% van de PVV-aanhang is positief over deze coalitie. En nee, dat kun je met de beste wil van de wereld nog niet gek noemen als je iedereen die voor die partij heeft gestemd - maar een vijfde van dit land joh! - eventjes buitenspel zet. Nee, zij hebben alle reden om niet uit te kijken naar de toekomst. En helaas geldt dat voor dit hele land - tenzij je op Mark Rutte hebt gestemd, natuurlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten