Pensioenfonds ABP haalt negatieve rendementen: 'lager pensioen vanaf 2021 is reële optie'

Geen categoriemei 05 2019, 8:25
Dit is dus dé reden waarom ik iedereen adviseer zélf voor zijn pensioen te sparen en na te denken over wat daarbij komt kijken. Simpelweg omdat organisaties als ABP momenteel te weinig prikkels hebben om te presteren. En dat zien we terug in de cijfers.
Het heeft er alle schijn van dat het geld bij ABP langzaam verdampt. Onder meer natuurlijk vanwege de constructie waarbij de staat miljardenobligaties heeft gesleten aan ABP. En het pensioenfonds zit daar nu, met de lage rentestanden, mee in de maag. Veel liever had je nu cash of aandelen in plaats van aandelen. Leuk hé? Zo'n overheid die voor u 'zorgt'. Ineens blijkt 20 jaar later dat die 'zorg' meer weg heeft van een uitvaart dan een plezante bijeenkomst.
Business Insider noemt de belangrijkste variabele voor het korten van de pensioenen, de dekkingsgraad:

"De beleidsdekkingsgraad steeg vorig jaar van 101,5 procent in januari naar 104,7 procent eind september. Daarna zakten de beurzen wereldwijd en werden beleggingen van pensioenfondsen minder waard. De beleidsdekkingsgraad van het ABP lag eind december op 103,8 procent."

Dat de beurzen zouden dalen eind september wist ik in september 2018 ook wel. Het stond zelfs in mijn agenda! Maar bij het ABP was men blijkbaar niet in staat dit te voorzien en/of maatregelen te nemen. Toch heeft het pensioenfonds miljarden op zak.
Grote kans dus dat ABP deze daling in september 2018 wél voorzag, maar vanwege allerlei afspraken geen aandelen mag verkopen: 'om te voorkomen dat het systeem niet faalt'. Jammer genoeg heb ik een deel van mijn pensioen dus ook bij ABP staan, vanwege werkzaamheden als 'student-assistent', maar daar blijft zo weinig van over. Ik wilde mijn geld nooit overmaken naar deze organisatie, maar moest dit verplicht doen.
Heeft iemand een tip hoe ik mijn geld terug krijg van dit malafide systeem? Sowieso is het raar dat de overheid van te voren bepaald dat een x-bedrag van je loon wordt ingehouden voor het pensioen. Alsof ik een kleine kleuter ben die daar zelf niet voor kan sparen?
In ieder geval kan ik het beter dan het ABP:

"Het ABP haalde met zijn beleggingen vorig jaar een negatief rendement van 2,3 procent."

Nu is het zo dat ik niet de miljarden heb die ABP tot zijn beschikking heeft. En met miljarden euro's is handel natuurlijk veel moeilijker, maar een negatief rendement van 2.3% pakken is wel heel erg slecht. Je vraagt je dan eigenlijk af waar het ABP mee bezig is? Feestjes bouwen? Het enige dat het ABP waarschijnlijk doet is de beursindex volgen en die deed het afgelopen jaar niet zo goed.
Het gevolg? Een te lage dekking en korting voor personen die jarenlang verplicht hun geld moesten afstaan. Hadden ze mijn simpele tip uit december 2018 gevolgd dan was het rendement al een stuk hoger geweest. Zouden ze het expres doen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten