Peter R. de Vries verlaat rechtbank bij zaak tegen Holleeder. Meneer wilde zijn schoenen niet uittrekken

Geen categorieapr 09 2018, 11:00
Iedereen moet zonder schoenen door de beveiliging. Maar meneer De Vries acht zich ver verheven boven dat soort gekkigheden.
Peter R. de Vries heeft voor flink wat onrust gezorgd bij het proces tegen Willem Holleeder vandaag. De 'misdaadjournalist' zou daar verhoord worden... maar weigerde mee te werken. Hij moest zijn schoenen namelijk uittrekken om door de beveiliging te komen, en dat weigerde hij. Hij ging terug naar zijn wagen en reed gewoon weg. Pas een tijdje later kwam hij weer terug. Blijkbaar had hij even wat ademhalingsoefeningen gedaan en was hij voldoende gekalmeerd om te beseffen dat 'schoenen uit' toch niet zo heel veel gevraagd is.
Ook was De Vries gepikeerd omdat hij volgens hem geen adequate bescherming krijgt. Hij wordt, zegt hij, bedreigd door Holleeder of diens kompanen en voelt zich alles behalve veilig. Ofzo.
Eerder liet hij al weten niet bereid te zijn om voor de onderzoeksrechter te getuigen -- alweer uit angst. De verdediging van Holleeder wilde hem toen "laten gijzelen" (op juridisch legale wijze natuurlijk) om hem alsnog te dwingen om openheid van zaken te geven. Toen zei De Vries echter dat hij wél zou getuigen in de gewone rechtszaak.
Waarom De Vries zo bang is voor Holleeder? Hij adviseerde Sonja en Astrid Holleeder om in het geheim geluidsopnames te maken van hun broer zodat ze de audio tegen hem konden gebruiken als het tot een zaak kwam. Want die zussen hadden hem verteld dat ze hun broer erbij wilden lappen. Het zal niemand verbazen dat Holleeder De Vries dat bepaald niet in dank afneemt.
Ook willen het OM én de verdediging dat De Vries getuigt omdat hij bijzonder veel afweet over de georganiseerde misdaad in Nederland - en over Holleeders positie in de onderwereld. Holleeders advocaten denken ongetwijfeld dat De Vries hun cliënt enigszins zal vrijpleiten terwijl het OM juist weer denkt (of hoopt) dat De Vries juist wél met beschadigend materiaal voor Holleeder komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten