Poetin organiseert bijltjesdag in Rusland na afgang in finale Songfestival

Geen categoriemei 15 2016, 11:00
Dat niet Rusland, maar Oekraïne aan de haal ging met de winst in het Songfestival, is iets waar het Kremlin natuurlijk niet al te blij mee is. Zoals altijd met Vladimir Poetin: represailles zullen volgen.
Sergey Lazarev wist gisteren wat hem te doen stond, toen hij voor Rusland uitkwam op het Eurovisie Songfestival 2016 in Stockholm. Winnen. Of zoals de Telegraaf het omineus beschrijft:

"Vladimir Poetin is er alles aan gelegen dat Rusland vanavond bij het Eurovisie songfestival in Zweden, in de persoon van Sergej Lazarev, met goud naar huis komt.

De druk op Sergej Lazarev is bijna onmenselijk groot. “Voor mijn land zijn dit de Olympische Spelen van de muziek,” zegt de zanger er zelf over. En hij weet dondersgoed dit: winnaars worden in Rusland met goud en bloemen op het Kremlin ontvangen. Van verliezers houdt Vladimir Vladimirovitsj Poetin niet."

Nu - een halve dag later - is duidelijk dat Sergey in die opzet gefaald heeft. De Russische president Poetin is daar niet blij mee, want dit betekent dat hij aan gezag inboet. Hij had hoog ingezet met dit liedje, en alles uit de kast getrokken voor een overwinning. Maar het mocht niet zo zijn: notabene aartsrivaal Oekraïne mocht de trofee mee naar huis nemen én volgend jaar het Songfestival organiseren.
Dat zijn geliefde Rusland na afloop flink door het slijk werd gehaald door Eurovisie-minnend Europa, is hem natuurlijk ook een doorn in het oog:

Eurovision fans were ecstatic that [Ukraine] had won and believed it sent a strong message to their neighbour Russia. One passionate fan on Twitter said: "Ukraine winning tonight was a massive 'f*** u' to russia."

Another said: "Also I'm so here for a song about Russian murder and brutality in Ukraine stealing the win from favourites Russia."

"YEEEEEEES! I'm officially hosting a "Russia didn't win" party in Kyiv. Screw you Russia and big congratulations Ukraine!" another happy fan shared.

Dit blijft natuurlijk niet zonder gevolgen. Poetin zal zijn teleurstelling vermoedelijk omzetten in keiharde tegenmaatregelen, te beginnen bij landen in de Russische invloedssfeer die Moskou niet de volle 24 punten (12 voor jury's, 12 voor televoting) hebben gegeven:
https://twitter.com/StevenDerix/status/731630521084710912
Maar ook Sergey zelf zal moeten vrezen. Juist op de dag van de finale van het Songfestival werd duidelijk dat de man in het verleden veelvuldig gefigureerd heeft in fetish- en homo-porno. Voor de goede orde: dat is strafbaar in Rusland. Poetin is natuurlijk bereid dat te vergeven áls Sergey het Songfestival naar Moskou had kunnen brengen. Nu dat niet gebeurd is, is het heel goed mogelijk dat de arme man voor de rechter zal worden gebracht, en z'n dagen in een Russische cel mag gaan slijten.
Hoe dan ook is het laatste woord nog niet gesproken over het onverwachtse verlies van Rusland in de finale van het Songfestival. Tegenstanders van Poetin kunnen hun borst natmaken, want een gracieuze verliezer is de man zeker niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten