Polderoplossing voor zwarte pieten-'probleem'

Geen categoriemrt 28 2014, 10:15
Er lijkt een typisch Nederlandse oplossing gezocht te worden voor een typisch Nederlands "probleem". Polderoverleg om de zwarte piet-gemoederen iets te bedaren!
Om te voorkomen dat professioneel slachtofferdenker Quincy Gario dit jaar weer alle registers opentrekt om een kinderfeest te verpesten, heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed een dialoog opgezet om de controverses rond zwarte piet te bespreken, en de geschillen hierover te beslechten:

Aan tafel zitten onder anderen Quinsy Gario, initiatiefnemer van de actie 'Zwarte Piet is racisme', Dehlia Timman (D66 Amsterdam) en het Sint Nicolaas Genootschap dat zeer pro-Zwarte Piet is. Verder wordt de mening gepeild van Het Sinterklaasjournaal, de Zwarte Pietenschool en leraren en kinderen van scholen in de Bijlmer en Enschede.

Wie de samenstelling van dit beraad zo ziet zal verwonderd met z'n ogen knipperen. Dat Gario representatief is voor de zwarte piet-zeurpieten uit overwegend het Surinaamse smaldeel van de bevolking, dat geloof ik wel. Maar waarom zit er iemand van D66 Amsterdam aan tafel? Waarom niet van D66 Utrecht? Of waarom überhaupt iemand van D66? De laatstelijke landelijke verkiezingen zijn overtuigend gewonnen door VVD en PvdA. De keuze voor een D66'er is dus nogal opvallend te noemen. Daarnaast is het nog maar de vraag of een school in de Bijlmer en een school in Enschede met tezamen representatief zijn voor alle basisschoolleerlingen van Nederland.
En de belangrijkste vraag van allemaal: wie of wat is het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (ik heb er nog nooit van gehoord, u wel?), en waarom denkt dit instituut gezaghebbend genoeg te zijn om een eeuwenoude traditie voor heel Nederland zomaar even te kunnen veranderen?
Vragen, vragen...
Hoe dan ook ben ik gematigd optimistisch over deze polderpraatgroep waarin men een nieuwe blauwdruk voor zwarte piet probeert te ontwerpen. Niet omdat ik daadwerkelijk hoop dat ze zullen slagen in het afbreken van deze mooi, oer-Hollandse traditie. Maar eigenlijk vooral omdat het hopelijk die vervelende beroepsracismeroeper Quincy Gario enigszins temt en muilkorft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten