Politiechef Aalbersberg gaat door het stof: politieagenten woedend over hoofddoekgate

Geen categoriejun 14 2017, 14:00
Pieter-Jaap Aalbersberg doet zijn best om de brand te blussen bij de politie; een brand die hij zelf heeft aangestoken.
De Amsterdamse politiebaas Pieter-Jaap Aalbersberg zal al zijn dienders deze week vereren met een bezoek. De reden? Hij hoopt op die manier de boel te sussen. De chef kwam namelijk onder vuur te liggen nadat hij geopperd had dat de hoofddoek best onderdeel kon worden van het politie-uniform. Op die manier, zei hij, zou de politie meer islamitische vrouwen in dienst kunnen nemen.
Helaas voor meneer de politiechef denken gewone dienders daar net een beetje anders over. Zelfs politiewoordvoerder Jean Fransman (what's in a name) is daar heel duidelijk over:

"Er is veel rumoer ontstaan. Dan is het goed om daarover met je mensen in debat te gaan. Agenten zitten met vragen over de hoofddoekjesdiscussie, diversiteit en het doorstroombeleid bij de politie."

Veel agenten klagen dat allochtone collega's al langer worden voorgetrokken en dat er speciale regeltjes bedacht worden om hen te paaien. Ondertussen moeten autochtone agenten het maar uitzoeken.
Hilarisch genoeg blijft de Amsterdamse politietop wel vasthouden aan "meer diversiteit binnen het korps." De uitleg?

"Onze samenleving verandert ingrijpend qua samenstelling. Wij veranderen mee om onze legitimiteit en ons vertrouwen te behouden."

Maar wacht eens even, wat heeft de "samenstelling" van het korps qua gender en etniciteit te maken met legitimiteit? De politie verliest respect en vertrouwen als er geen misdaden worden opgelost. Als de politie daarentegen goed en hard optreedt tegen criminelen neemt het vertrouwen juist toe. Daarbij maakt het de gemiddelde Nederlander geen zak uit of agenten een kleurtje hebben (en zo ja, welke). In het verleden hadden we ook geen debat over de noodzaak voor de politie om "agenten in dienst te nemen met een kruisje met Jezus d'r op aan hun nek om katholieken het gevoel te geven dat ze vertegenwoordigd worden" (zoals u ongetwijfeld weet gebruiken protestanten een kruisje zónder Jezus erop, katholieken mét). De reden? Juist doordat de politie neutraal was en die neutraliteit uitstraalde hadden agenten 'legitimiteit.'
Sterker nog, dat is de reden achter het hele uniform dat ze dragen: neutraliteit uit te stralen. Agenten zijn geen individuen met hun eigen politieke en religieuze denkbeelden, maar wetshandhavers. In die hoedanigheid zijn hun persoonlijke overtuigingen volstrekt irrelevant -- en als zie die publiekelijk mogen uitdragen zelfs ronduit gevaarlijk .
Het moet maar eens afgelopen zijn met dit soort identity politics in Nederland, en al helemaal bij de politie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten