Politiek: toegangspoortjes op stations moeten hoger in strijd tegen zwartrijders

Geen categoriemei 05 2015, 10:00
"Het mag geen nationale volkssport worden om te gaan hordelopen op de stations."
De strijd tegen de zwartrijders wordt niet alleen goed opgepakt door de NS zelf, ook de politiek wil dat er meer actie wordt ondernomen tegen zwartrijden. VVD, SP, D66, PVV en het CDA vinden dat het tijd wordt om de toegangspoortjes die nu al in Rotterdam en straks in de rest van het land zwartrijders moeten tegengaan worden verhoogd. Via het AD:
De NS moet alsnog hoge toegangspoortjes plaatsen op de grote stations Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal. Dat wil een ruime Kamermeerderheid. Deze miljoenenstrop mag straks niet op de reiziger worden verhaald.
Volgens de NS zijn de lage poortjes goed genoeg omdat het beter oogt en omdat er genoeg medewerkers zijn die kunnen handhaven als er misbruik wordt gemaakt van de lage poortjes. Maar een meerderheid in Den Haag is het daar dus niet mee eens.
VVD-Kamerlid Betty de Boer zegt: "Het mag geen nationale volkssport worden om te gaan hordelopen op de stations. Deze mensen rijden moedwillig zwart. De NS moet dus alsnog kijken naar hoge poortjes. En die mogen niet uit de portemonnee van de belastingbetaler komen."
De NS gaat meer handhavers inzetten en boetes uitdelen van 125 euro in plaats van 90 euro. Dat zijn prima maatregelen, en hogere poortjes lijken me voorlopig overbodig. Maar als het met meer handhaving en hogere boetes niet lukt het aantal zwartrijders terug te dringen, dan moeten er uiteindelijk maar gewoon hogere poortjes komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten