shutterstock 1565075557

Gênant! KLM moest worden teruggefloten door mister toeslagenaffaire Mark Rutte: 'Niet meer over Wit-Rusland vliegen'

Geen categoriemei 24 2021, 19:45
Gisteren dwong Wit-Rusland een vliegtuig van RyanAir om een landing te maken op de luchthaven van hoofdstad Minsk. Er werd beweerd dat het om een bommelding ging, maar toen werd een kopstuk van de oppositie, Roman Protasevitsj, door Wit-Russische autoriteiten van boord gehaald. Volgens KLM was dat geen reden om niet meer over het land te vliegen. Premier Rutte, de EU en de rest van de wereld denken daar heel anders over.
Wit-Rusland krijgt te maken met extra sancties van de Europese Unie. De president van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, kondigde maandagavond strafmaatregelen aan via Twitter:
"Bij de Europese Commissie zullen we ons focussen op de onacceptabele vliegtuigkaping van de RyanAir-vlucht door de Wit-Russische autoriteiten. Dit laten we niet onbeantwoord. Leiders zullen opties overleggen voor bijkomende sancties."
"Deze sancties dekken: individuen die te maken hebben met deze kaping; bedrijven die dit regime financieren, en; de luchtvaartsector. We zullen druk blijven uitoefenen op dit regime tot zij de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de media zullen respecteren. Roman Protasevitsj moet zo snel mogelijk worden vrijgelaten."
Rond dezelfde tijd dat deze tweets zijn verstuurd deed onze eigen demissionaire premier Rutte de oproep aan KLM om niet langer over Wit-Rusland te vliegen. En prima dat Rutte dat doet, maar eigenlijk is het toch ronduit beschamend dat het überhaupt nodig is. En het is gênant tot op het bot dat je zo'n leugenaar en rechtsstaatverpulveraar als Rutte nodig hebt om je morele kompas te laten functioneren.
Want KLM is nóg verdorvener dan de 'functie elders'-premier: hij heeft blijkbaar niet het lef om op eigen houtje een moreel-ethische beslissing te kunnen maken, want dat kost namelijk geld. Dus moest mister toeslagenaffaire Mark Rutte het maar doen. En die deed in eerste instantie ook niet erg hard zijn best:
https://twitter.com/MinPres/status/1396523262163787776
"Ongekende en onacceptabele vluchtwijziging van de RyanAir-vlucht van Athene naar Vilnius, die werd verplicht om te landen in Minsk. ALLE passagiers moeten hun vlucht naar Vilnius per direct en veilig kunnen hervatten. Elke overtreding van internationale luchttransportregels moeten worden onderzocht", zo Twitterde Rutte gisteren.
Pas na overleg met de Europese Commissie trad hij pas 'hard' op tegen KLM, die in principe de oproep nog kan negeren ook. Heel erg slap allemaal. In Minsk lacht Loekashenko zich een breuk om zoveel gestuntel van de West-Europese regeringslui. Tenenkrommend!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten