Presentatrice Fidan Ekiz over islamitische gemeenschap: 'Ik voel me verplicht me uit te spreken'

Presentatrice Fidan Ekiz over islamitische gemeenschap: 'Ik voel me verplicht me uit te spreken'

Geen categoriejun 16, 16:00
Presentatrice van NTR-programma De Nieuwe Maan en opiniemaker Fidan Ekiz, is kritisch op de islamitische gemeenschap in Nederland. 'Ik voel me verplicht me uit te spreken.' Dat zegt ze in een interview met Trouw.
Fidan Ekiz probeert via documentaires, columns en het wekelijkse NTR-programma De Nieuwe Maan een stem te geven aan de islamitische gemeenschap in Nederland. Hoewel dat programma in eerste instantie wat lijkt op 'De Wereld Draait Door voor allochtonen', biedt het vaak toch een interessante kijk op actuele thema's en hoe gasten met een migratieachtergrond bepaalde ontwikkelingen of gebeurtenissen ervaren.
Ekiz is echter een héél stuk kritischer dan je zou verwachten. Zo komt ze zelf uit een seculiere Turkse familie, die absoluut niet zouden voldoen aan het stereotype beeld van de dorpse Erdogan-stemmende Turken. Zij vertelt veel over haar familie en haar achtergrond, waardoor haar ook scherpe contrasten zijn opgevallen tussen (seculiere) Turken in Turkije en Turken of soortgelijke allochtonen in Nederland.
Zij beschrijft heel goed hoe er in Turkije bijvoorbeeld gewoon openlijk debat is over (het gevaar van) de politieke islam en dit van hoog niveau is. Dat door haar geïnterviewde Turken zich ook een stuk makkelijker uiten en eerlijker zijn dan hier in Nederland. Vergelijk dat eens met hoe dergelijke discussies in Nederland worden gevoerd! Hier moet je eerst je woorden zorgvuldig uitkiezen, iedereen ervan verzekeren dat je geen islamofoob of racist bent en het niet je bedoeling is om te generaliseren. Mocht een uitspraak dan toch verkeerd kúnnen vallen, dan wordt dit lang en breed uitgemeten op alle media en ben je het eigenlijk alsnog. Daar ga je dan, gediskwalificeerd!
Wat haar zorgen baart is de toegenomen religiositeit van moslimjongeren in Nederland. Moslims zouden wegens 'de verrechtsing van Europa' in een hoek gedrukt voelen en zich daardoor juist af proberen te zetten van niet-moslims. Terwijl, voor zover er van 'verrechtsing' gesproken kan worden, niet-moslims zich juist proberen te ontdoen van extremistische moslims en dat probleem gewoon willen kunnen benoemen.
Fidan Ekiz lijkt zich bewust midden tussen die kampen te begeven. Ze krijgt dan ook flinke haatreacties vanuit de islamitische gemeenschap en vanuit links georiënteerde mensen, die vinden dat ze respect moet hebben voor die cultuur en haar eigen achtergrond verloochent. Terwijl ze zich eigenlijk gewoon zorgen maakt om bijvoorbeeld jongeren die steeds vaker naar haatpredikers luisteren op onlinekanalen. Een zeer trieste ontwikkeling terwijl zij mij juist iemand lijkt die daadwerkelijk de ogen open heeft staan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten