Pro-AKP krant tegen Hitler: 'We missen je'

Geen categoriejul 19 2014, 15:14
Turkije wordt in rap tempo een ronduit antisemitisch land. Deze ontwikkeling wordt aangewakkerd door de AKP van Recep Tayyip Erdogan en zijn bondgenoten in de media.
Eerder verschenen er bijvoorbeeld al tweets online van een AKP-lid van het Turkse Parlement waarin hij zegt te hopen dat de joden worden uitgeroeid en
Vandaag komt daar iets bij: een kruiswoordpuzzle in de krant Yeni Akit - een dagblad dat volledig achter premier Erdogan staat en nauwe banden onderhoudt met zijn partij. Hier is een foto van de puzzle, met daarboven een foto van Hitler:
'Seni ariyoruz' betekent 'we missen je.' Daarboven staat dus een foto van Adolf Hitler, de grootste massamoordenaar van joden in de geschiedenis. Deze krant - die bijzonder goed gelezen wordt door mensen die op de AK Partij van Erdogan stemmen - komt er dus ronduit voor uit dat het graag een nieuwe Hitler wil; een nieuwe genocidepleger op joden.
Zowel achter als voor de schermen wakkeren Erdogan en zijn politieke vrienden dit soort gedrag aan. Ze hebben het te pas en te onpas over de zogenaamde genocide op Palestijnen, beschuldigen Israël van allerlei misdaden tegen de menselijkheid, vervloeken de joodse natiestaat, en doen - in kort - alles aan om Turkije zo antisemitisch te makelijk als mogelijk is.
Tel hierbij op dat Mein Kampf hier behoorlijk populair is (onlangs zag ik hele stapels van dat boek liggen buiten de boekenzaak; ze hadden er zoveel ingekocht dat zij ze niet eens meer kwijt konden in de winkel zelf - in weinig tot geen tijd waren ze allemaal verkocht), en het wordt opeens duidelijk dat de jodenhaat steeds sterker en meer mainstream wordt in Turkije. Godzijdank zijn er veel Turken die zich tegen deze ontwikkeling verzetten - ook, of misschien met name online, zoals op Twitter - maar het gaat helemaal de verkeerde kant op. In plaats van er iets aan te doen lijken de politieke leiders het alleen maar te verergeren, dit ongetwijfeld in de hoop dat het ze wat extra stemmen gaat opleveren bij de presidentsverkiezingen van volgende maand.
Gezien Turkijes macht in de regio en het NAVO-lidmaatschap van dat land kunnen Europa en Amerika dit niet tolereren. Het westen moet in actie komen, zich er tegen uit spreken, en eisen van Erdogan dat hij stappen neemt tegen dit soort blinde jodenhaat en zich voortaan zelf ook wat gematigder en verstandiger uitlaat over de Hamas-Israël crisis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten